Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Φορομπλόκο για α΄ κατοικία και μετοχές


Διπλά και... ενισχυμένα τεκμήρια για το σύνολο των φορολογουμένων καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, που ανοίγει την ερχόμενη Τετάρτη τα «χαρτιά»του υποβάλλοντας το φορολογικό νομοσχέδιο για κοινοβουλευτική διαβούλευση στη Βουλή.

Πρώτη κατοικία, μετοχές και εταιρικά μερίδια θα πιάνονται από φέτος στην τσιμπίδα του πόθεν έσχες, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατέληξε στην απόφαση καθιέρωσης ενισχυμένων τεκμηρίων.

Έτσι, οι φορολογούμενοι αφ΄ ενός θα πρέπει να δικαιολογούν από πού βρήκαν τα χρήματα για να αγοράσουν σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μετοχές, την πρώτη κατοικία τους, αλλά και εταιρικά μερίδια και, από την άλλη, θα πρέπει να δηλώνουν στην Εφορία τέτοια εισοδήματα που να εξασφαλίζουν τη συντήρηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.

Ύστερα από αρκετή περίσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών κατέληξαν να μην περιλαμβάνονται στα τεκμήρια του πόθεν έσχες οι καταθέσεις και τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να μην υπάρχει φυγή κεφαλαίων από αυτές τις επενδύσεις στην κρίσιμη συγκυρία που διανύει η ελληνική οικονομία. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για μετοχές και εταιρικά μερίδια που θα πιάνονται στην τσιμπίδα του πόθεν έσχες, με τους φορολογουμένους να καλούνται να δικαιολογήσουν πού βρήκαν τα χρήματα για την αγορά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με την πρώτη κατοικία. Οι μόνοι φορολογούμενοι που γλιτώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως θα ελέγχονται για το πόθεν έσχες από το οποίο δεν εξαιρείται κανείς.

Η λίστα των δαπανών διαβίωσης
Η βάση των τεκμηρίων διαβίωσης θα είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για το ζευγάρι και σε αυτό το ποσό θα «χτίζεται» σταδιακά, με την προσθήκη όλων των περιουσιακών στοιχείων, το τεκμήριο εισοδήματος- που σημαίνει πως κανένας δεν θα μπορεί να φορολογηθεί για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που θα προκύπτουν από τα τεκμήρια. Τα τεκμήρια διαβίωσης θα είναι τελικά τεκμήρια εισοδήματος και όχι τεκμήρια ελέγχου, όπως σχεδιαζόταν αρχικά.

Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, θα προσδιορίσει ένα ελάχιστο κόστος χρήσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, αλλά και ετήσιο κόστος παροχής υπηρεσιών από οικιακές βοηθούς και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Από το πρώτο τετραγωνικό
Με το νέο σύστημα καταργούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε κύρια και εξοχική κατοικία ή υπερπολυτελή και μικρά αυτοκίνητα. Κάθε σπίτι και κάθε αυτοκίνητο και γενικότερα όλα τα περιουσιακά στοιχεία θα έχουν αφ΄ ενός ένα κόστος αγοράς που θα πιστοποιείται από την απόδειξη ή το συμβόλαιο και ένα κόστος χρήσης, το οποίο θα προκύπτει από λίστα «αντικειμενικών παραμέτρων» του υπουργείου Οικονομικών.

Σήμερα τα ακίνητα αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης εφ΄ όσον πρόκειται για κύρια κατοικία άνω των 200 τ.μ. και δευτερεύουσα άνω των 150 τ.μ., ενώ ισχύει πόθεν έσχες ή τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για αγορά ή ανέγερση ακινήτου με εξαίρεση την πρώτη κατοικία πάνω από 120 τ.μ. Με τις αλλαγές, οι εξαιρέσεις καταργούνται και θα δηλώνεται στην Εφορία η αγορά ή η ανέγερση κάθε κατοικίας χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων και χωρίς διαχωρισμό σε κύρια ή εξοχική, αλλά και το κόστος χρήσης αυτής. Δαπάνες για φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση ή δαπάνες συντήρησης θα συνυπολογίζονται στο ετήσιο κόστος χρήσης, το οποίο θα προσδιορίζεται σε συνάρτηση με τα τετραγωνικά μέτρα και συγκεκριμένα- σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- με 40 ευρώ τον χρόνο για πρώτη κατοικία έως 100 τ.μ., με 60 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό ακινήτου από 101 τ.μ. έως τα 300 τ.μ. και με 80 ευρώ για κάθε τετραγωνικό πάνω από τα 300 τ.μ.

Έτσι, μια πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 4.000 ευρώ και, εφ΄ όσον η κατοικία είναι 150 τ.μ., το τεκμήριο θα διευρύνεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για τα πρώτα 100 τ.μ. και επιπλέον 3.000 ευρώ για τα υπόλοιπα 50 τ.μ.). Για τη δευτερεύουσα κατοικία το τεκμήριο θα υπολογίζεται στο 50% της αντίστοιχης κύριας κατοικίας (έτσι, στο παράδειγμα των 150 τ.μ. το τεκμήριο της δευτερεύουσας θα μειώνεται σε 3.500 ευρώ) και για βοηθητικούς χώρους το ποσοστό θα υποχωρεί στο 20%.

Το τεκμήριο για τα αυτοκίνητα
Για τα αυτοκίνητα το τεκμήριο θα ξεκινά από τα 1.500-2.000 ευρώ για Ι.Χ. 1.200 κυβικών και για κάθε επιπλέον 100 κ.εκ. εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Έτσι, για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φτάνει έως 3.000 ευρώ. Τεκμήριο της τάξεως των 4.000-5.000 ευρώ τον χρόνο θα καθιερωθεί για όσους έχουν οικιακές βοηθούς, κλιμακωτά ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης θα είναι τα τεκμήρια διδάκτρων, ανάλογα με τα τετραγωνικά και σε συνδυασμό με το αν η πισίνα είναι εσωτερική ή εξωτερική θα καθιερωθεί το τεκμήριο της πισίνας και ανάλογα με τα μέτρα και την ιπποδύναμη το τεκμήριο σκαφών και αεροσκαφών.


Οι μόνοι φορολογούμενοι που γλιτώνουν τα τεκμήρια διαβίωσης είναι οι συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως θα ελέγχονταιγια το πόθεν έσχες

Εκτός πόθεν έσχες ομόλογα Δημοσίου και καταθέσεις

Ομόλογα του Δημοσίου και καταθέσεις εξαιρεί τελικά το υπουργείο Οικονομικών από τη λίστα του πόθεν έσχες, που θα πιάνει όμως όλα τα πάγια στοιχεία των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και μετοχές, εταιρικά μερίδια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, έργα τέχνης και γενικότερα κάθε αντικείμενο κόστους υψηλότερου των 5.000 ευρώ. Το τελευταίο αυτό στοιχείο, που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνει κοσμήματα και γούνες ή πίνακες και γλυπτά, είναι το μοναδικό τεκμήριο πόθεν έσχες που θα έρθει να εφαρμοστεί σε δεύτερη φάση, καθώς είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί η κατοχή τους. «Απαιτούνται σαρωτικές διασταυρώσεις για να εντοπιστούν», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που αναγνωρίζει πως ενώ το σχετικό τεκμήριο ισχύει και σήμερα, η ύπαρξή του είναι περισσότερο «θεωρητικού» επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου