Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Περισσότερα φορολογικά βάρη για όλους, πλην... εξαιρέσεων


Νέα φορολογικά βάρη σε όλους όσοι δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους από την Εφορία, αλλά και τα ακίνητα που έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, έρχονται με τις αλλαγές στη φορολογία.

Υστερα από τρεις μήνες διαλόγου η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες 40 βασικές αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων, κεφαλαίου και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ως εξής:
Κατάργηση των φοροαπαλλαγών Καταργούνται οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές.
Εξαιρούνται μόνο οι πολύτεκνοι.
Λογιστικός προσδιορισμός Αναβάλλεται για την 1.1.2011 ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων- εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Ειδικότερα επιβάλλεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των οδηγών ταξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, κατόχων ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ, μηχανικών- αρχιτεκτόνων, λιανοπωλητών, πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ, ιδιοκτητών βενζινάδικων, περιπτέρων κ.ά.
Φορολόγηση μερισμάτων Στα φορολογητέα εισοδήματα εντάσσονται τα μερίσματα και γενικότερα τα διανεμόμενα κέρδη που εισπράττονται από φυσικά πρόσωπα.
Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων Για τις δηλώσεις του 2011 και τις επόμενες η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω φοροτεχνικών γραφείων ή μέσω ΚΕΠ.
Επαναπατρισμός κεφαλαίων Καταθέσεις σε τράπεζες στην αλλοδαπή που εντός έξι μηνών θα μεταφερθούν σε ετήσιο προθεσμιακό λογαριασμό στην Ελλάδα εξαιρούνται του ελέγχου «πόθεν έσχες» εφόσον καταβληθεί φόρος 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Εκκλησιαστική περιουσία Τα έσοδα από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας και των ιερών μονών φορολογούνται με συντελεστή 20%, με 5% οι δωρεές ακινήτων και με 10% οι δωρεές μετρητών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Διαχωρισμός κερδών Η φορολογία των μη διανεμόμενων κερδών μειώνεται σταδιακά από 25% σε 20%. Το 2010 ο συντελεστής φόρου μειώνεται στο 24%. Η παρακράτηση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) γίνεται σε επίπεδο νομικού προσώπου.
Φορολόγηση παροχών Επειδή οι επιτηδευματίες αγοράζουν πολυτελή αυτοκίνητα στο όνομα των εταιρειών τους θα προβλεφθεί ότι το κόστος κυκλοφορίας, συντήρησης και τα μισθώματα που καταβάλλονται αποτελούν εισόδημα του χρήστη.
Επέκταση ΦΠΑ Προβλέπεται η επέκταση ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται και δεν προβλέπονται γι΄ αυτές εξαιρέσεις από την Οδηγία της ΕΕ για τον ΦΠΑ.
Κριτήρια αυτοελέγχου Θεσπίζονται κίνητρα για τον αυτοέλεγχο των μικρών επιχειρήσεων με την καθιέρωση δεικτών, όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής.
Κατάργηση φοροαπαλλαγών Φορολογούνται με 90% τα bonus στις τράπεζες και στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.
Φορολογικά πιστοποιητικά Ορκωτοί ελεγκτές, και για τις μικρότερες εταιρείες πιστοποιημένα γραφεία λογιστών ή φοροτεχνικών, θα βεβαιώνουν την ακρίβεια της φορολογικής υποχρέωσης της επιχείρησης. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Επαγγελματικοί λογαριασμοί Από 1.1.2011 όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων κάθε κατηγορίας όπως και όλες οι αμοιβές μισθοδοσίας πραγματοποιούνται μέσω τραπεζικών επαγγελματικών λογαριασμών.
Περιουσιολόγιο Η ΓΓΠΣ εντός έξι μηνών συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων ΑΦΜ.
Διασταυρώσεις στοιχείων Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους.
Ηλεκτρονική «απόχη» Ηλεκτρονική διασύνδεση του υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπουργεία και φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος.
Ελεγχοι με βάση κριτήρια κινδύνου Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system) βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα. Ηλεκτρονική τιμολόγηση Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου.
Ηλεκτρονική υπογραφή Ολοι οι επαγγελματίες (λογιστές, φοροτέχνες, εκτελωνιστές, συμβολαιογράφοι κ.ά.) θα πιστοποιηθούν και θα αποκτήσουν ψηφιακή υπογραφή.
Συναλλαγές άνω των €1.500

Από 1.1.2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη καμία συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1.500

ευρώ αν αυτή γίνεται με μετρητά.
Ταμειακές μηχανές παντού Ολες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις μέσω πιστοποιημένων ταμειακών μηχανών.
Κίνητρα για αποκάλυψη διαφθοράς Υιοθέτηση φορολογικής αμνηστίας για άτομα ή επιχειρήσεις που βοηθούν στην αποκάλυψη διεφθαρμένων δημόσιων λειτουργών.
Επιτάχυνση διαδικασιών προστίμου Συντομεύονται οι προθεσμίες και επιταχύνονται γενικώς οι διαδικασίες επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία κλεισίματος του καταστήματος σε περίπτωση υπότροπου παράβασης μη έκδοσης αποδείξεων.
Κατάσχεση για χρέη Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής.
Συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες Δεν αναγνωρίζονται οι αγορές, οι δαπάνες, τα μισθώματα και οι τό κοι που προκύπτουν από συναλλαγές με εξωχώριες εταιρείες ή εταιρείες αντιπροσώπευσης αυτών.
Ελεγχος πρακτικών τιμολόγησης μεταξύ μητρικών και θυγατρικών Ενισχύονται και συμπληρώνονται οι διατάξεις περί ελέγχου πρακτικών ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) μεταξύ μητρικών και θυγατρικών εταιρειών εγκατεστημένων σε χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα που προβλέπονται στον νόμο 3728/08.
Φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο Επιβάλλεται ένα αυστηρότερο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας.
Αναδιοργάνωση υπηρεσιών Αναδιοργάνωση της ΥΠΕΕ με δημιουργία εξειδικευμένης υπηρεσίας η οποία θα ελέγχει τους ιδιώτες με μεγάλα εισοδήματα (επώνυμη φοροδιαφυγή) αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που συλλέγονται από φορείς όπως συμβολαιογράφοι, τράπεζες, Χρηματιστήριο, μεσίτες, φορολογικές αρχές άλλων χωρών κ.λπ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Νεανική επιχειρηματικότητα Θεσπίζεται 3ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα ως 35 ετών.
Περιβαλλοντικά κίνητρα Θεσπίζονται νέα κίνητρα με στόχο την περιβαλλοντική προστασία, όπως φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων.
Κίνητρα για την έρευνα Αύξηση εκπτώσεων στα φορολογητέα κέρδη για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν δαπάνες σε τεχνολογική καινοτομία.
Κινηματογραφική παραγωγή Παρέχεται έκπτωση φόρου για την παραγωγή κινηματογραφικού έργου μεγάλου μήκους.
Επενδύσεις και διατήρηση θέσεων Με το νομοσχέδιο εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις με μείωση του κύκλου εργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου