Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο φορολογικό και το ηλεκτρονικό «κόσκινο» στα εισοδήματα



Πόθεν έσχες για όλους, επαναφορά των τεκμηρίων και νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατίθεται την Τετάρτη στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών περνάει από ηλεκτρονικό «κόσκινο» εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων, προκειμένου να εντοπίσει ψευδείς φορολογικές δηλώσεις μέσω διασταυρώσεων.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής» προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των μισθολογικών και περουσιακών δεδομένων (μισθοδοσίες, επικουρικά ταμεία, περιουσιολόγιο, υποθηκοφυλακεία, υπουργείο Συγκοινωνιών, τράπεζες του εξωτερικού και άλλες πηγές)σε μία βάση, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος της ακρίβειας των δηλώσεων εισοδήματος που υποβλήθηκαν πέρσι και πρόκειται να υποβληθούν φέτος.
Ο έλεγχος θα περιλαμβάνει και πεδία που δεν είχαν ποτέ ελεγχθεί στο παρελθόν, όπως η διασταύρωση όσων χρωστούν στην εφορία πάνω από 1.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητα, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών, εμφανίζοντας χαμηλότερο τζίρο στην εκκαθαριστική ΦΠΑ.
Οι διασταυρώσεις θα γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και θα διενεργούνται μέσω μιας νέας βάσης δεδομένων, το Πληροφοριακό Σύστημα Ελεγκτικών Υπηρεσίων που θα φέρει το όνομα Elenxis.
To νέο φορολογικόΠαράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τις τελευταίες λεπτομέρειες του φορολογικού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί την Τετάρτη στη Βουλή. 
Ως προς τη νέα κλίμακα, το αφορολόγητο αναμένεται να καθοριστεί στα 12.000, συνδεδεμένο με τη συλλογή αποδείξεων για εισοδήματα άνω των 6.000. Φοροελαφρύνσεις θα προβλέπονται για όσους δηλώνουν κάτω από 40.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ θα φτάσει το 45%.
Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, το νομοσχέδιο θα επαναφέρει και τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με πιθανότερο αφορολόγητο όριο τα 400.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία και κλιμακωτή επιβάρυνση για τα ακίνητα υψηλότερης αξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου