Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Χημικό σε πλαστικά κάνει τα αγόρια θηλυπρεπή






Η χημική σύνθεση του πλαστικού, που εντοπίζεται σε παιδικά παιχνίδια, κάνει τα αγόρια λιγότερο «αρρενωπά», σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.
Τα αγόρια των οποίων οι μητέρες έχουν εκτεθεί σε αυτού του είδους τα χημικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν την τάση να παίζουν λιγότερο με αγορίστικα παιχνίδια όπως αυτοκίνητα, τρένα, όπλα και να αποφεύγουν τους καβγάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι φθαλικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται για τη μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό όπως π.χ. στις κουρτίνες του μπάνιου, επηρεάζουν τον εγκέφαλο επεμβαίνοντας στην ανδρική ορμόνη, τεστοστερόνη καθώς μιμούνται τη γυναικεία ορμόνη, τα οιστρογόνα.
Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι κάποια αγόρια γεννιούνται με γενετικές ανωμαλίες, λένε επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.
Οι ουσίες αυτές έχουν απαγορευθεί σε παιχνίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλά αντικείμενα του σπιτιού όπως σε πλαστικά έπιπλα και συσκευασίες.
Η έρευνα βασίστηκε σε εγκύους στο αίμα των οποίων είχαν εντοπιστεί φθαλικές ενώσεις. Όταν τα παιδιά των γυναικών αυτών έφτασαν σε ηλικία 4-7 ετών μελετήθηκαν οι συνήθειές τους στα παιδικά παιχνίδια.
Τα αποτελέσματα εμφάνισαν ότι οι φθαλικές ενώσεις DEHP και DBP μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των αγοριών.
Η Ελίζαμπεθ Σάλτερ Γκριν, επικεφαλής της ομάδας χημικών CHEM Trust, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά.
«Τώρα γνωρίζουμε ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι επικίνδυνες τόσο για την υγεία καθώς πλήττει την ανδρική αναπαραγωγική δυνατότητα όσο και για την ανδρική συμπεριφορά».
Παρόλο που τα παιδιά της έρευνας ήταν ακόμα σε νεαρή ηλικία, η κ. Γκριν υποστήριξε ότι η θηλυπρεπής συμπεριφορά θα εμφανιστεί και στα επόμενα στάδια της ζωής τους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση  International Journal of Andrology.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου