Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

"Μιλήστε στο κινητό χωρίς φωνή...!!"





"Τεχνολογία που θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στις ενοχλητικές τηλεφωνικές συνομιλίες σταματώντας την ηχορύπανση που δημιουργείται από τους ανθρώπους που μιλούν δυνατά στα κινητά τους τηλέφωνα μέσα σε μετρό και λεωφορεία δημιουργήθηκε από ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Kαρλσούρνε της Γερμανίας.
Πρόκειται για μία πρωτότυπη συσκευή που επιτρέπει στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να... 


επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς καν να μιλούν!
Σύμφωνα ρεπορτάζ του BBC, η συσκευή έχει τη δυνατότητα να μεταφράζει σε λέξεις τα ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τη σύσπαση των μυών του προσώπου, όταν κάποιος μιλάει, αποθηκεύοντας τους παλμούς των μυών.
Ετσι με τη χρήση της συσκευής οι λέξεις θα μεταδίδονται όταν κάποιος κινεί τα χείλη του χωρίς να παράγει ήχο. Στη συνέχεια θα τις συνθέτει σε ομιλία σε έναν άλλο δέκτη.

Η συσκευή παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας Cebit στη Γερμανία και βασίζεται στην τεχνολογία του ηλεκτρομυογραφήματος. Το πρωτότυπο που εκτίθεται στη Γερμανία χρησιμοποιεί εννέα ηλεκτρόδια που κολλούν στο πρόσωπο του χρήστη.

Οι ηλεκτρικοί παλμοί που δημιουργούνται στη συνέχεια περνάνε σε μια συσκευή η οποία τους καταγράφει και τους ενισχύει . Μέσω Bluetooth αναλύονται σε ένα φορητό υπολογιστή.

Η ομάδα εκτιμά ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορεί να ενσωματωθεί στα κινητά τηλέφωνα στο προσεχές μέλλον.

Σε αρχικό στάδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που έχουν χάσει τη φωνή τους λόγω κάποιας ασθένειας ή ατυχήματος. Στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτόματη μετάφραση μεταξύ ατόμων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
“Ήμουν στο μετρό και ο διπλανός μου όση ώρα καθόταν δίπλα μου μιλούσε διαρκώς στο κινητό του. Τότε σκέφτηκα πως αυτό πρέπει να αλλάξει” δήλωσε η Kαρλσούρνε
Σημειώνεται ότι η ΝΑSA χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνολογία για την μεταβίβαση απλών εντολών σε θορυβώδη περιβάλλοντα όπως τον διαστημικό σταθμό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου