Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Τα κατοικίδια ευνοούν σοβαρά την... υγεία


Λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Έρευνες επί ερευνών έδειξαν ότι υπάρχουν κι άλλα φάρμακα, εξίσου αποτελεσματικά ακόμα και για τις μέρες που όλα μοιάζουν μαύρα. Πώς λέγονται; Κατοικίδια!


Δίδονται χωρίς συνταγή γιατρού. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις για να τα αποκτήσεις δεδομένου ότι στο δρόμο κυκλοφορούν πολλά αδέσποτα που λαχταρούν να υιοθετηθούν και το κόστος διατροφής και κτηνιατρικής τους περίθαλψης είναι ελάχιστο σε σχέση με ότι προσφέρουν. Οι άνθρωποι που ζουν με αυτά λένε ότι δεν υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από το σκύλο τους που τους καλωσορίζει κουνώντας την ουρά του μόλις γυρνάνε σπίτι ή τη συντροφιά της τους να γουργουρίζει τρυφερά δίπλα τους. Για να δούμε όμως τι λένε οι επιστήμονες...

1. Τα σωματικά και ψυχικά οφέλη αφορούν τους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στους μικρότερους τα κατοικίδια μετατρέπονται σε φυσικούς δασκάλους και στους μεγαλύτερους προσφέρουν ευεξία και ενεργητικότητα. ένα αίσθημα σκοπού και πλήρωσης.

2. Η συντροφιά ενός ζώου βοηθά στη μείωση της πίεσης και της χοληστερίνης και μειώνει τα καρδιακά επεισόδια ακόμη και σε ανθρώπους που έχουν υποστεί ένα.

3. Η βόλτα, η φροντίδα ενός ζώου, ακόμη και τα χάδια αυξάνουν τη σωματική δραστηριότητα και ενισχύουν την καρδιά. Η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και παράλληλα επιβραδύνεται η απώλεια οστικού ιστού.

4. Τα κατοικίδια λειτουργούν και ως ψυχοθεραπευτές δεδομένου ότι προσφέρουν συντροφιά ακόμα και με τις πιο απλές κινήσεις τους διώχνουν το στρες και την ένταση της ημέρας.

5. Χαλαρώνουν του ανθρώπους, τους ηρεμούν και νικούν την κατάθλιψη. Ανιχνεύουν αλλαγές συμπεριφοράς καθώς γνωρίζουν καλύτερα απ' τον καθένα την γλώσσα του σώματος και αντιδρούν ανάλογα. Η αγάπη τους είναι ανιδιοτελής και φέρνει χαμόγελα ακόμα και  τις μέρες που όλα μοιάζουν μαύρα.

6. Η καλοσύνη προς τα ζώα ωφελεί πραγματικά τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων, καθώς τη μεταφέρουν και στους συνανθρώπους τους.

7. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώα συντροφιάς... εργάζονται σε νοσοκομεία ή σπίτια για να βοηθήσουν παιδιά που είχαν ατύχημα, έχασαν τους γονείς τους ή πάσχουν από σωματική ή διανοητική ψυχική αναπηρία.

8. Έρευνες απέδειξαν ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται από τη μυρωδιά και την αλλαγή συμπεριφοράς ότι ένα μέλος της οικογένειάς τους θα πάθει επιληψία, πριν αυτό συμβεί και ειδοποιούν τα υπόλοιπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου