Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΟΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ● ΠΟΙΟΙ ΠΑΓΩΝΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ Μάχη για τον λογαριασμό του νέου ΦΠΑ




Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ βιομηχανίας και λιανεμπορίου με αφορμή την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ που από τη Δευτέρα θα φέρει αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.

Στο κλίμα αυτό, αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους του λιανεμπορίου δηλώνουν διατεθειμένες να απορροφήσουν την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και να μην αλλάξουν τις τιμές τους την ερχόμενη Δευτέρα 15η Μαρτίου. Η πλευρά των βιομηχάνων και βιοτεχνών εμφανίζεται διστακτική, καταγγέλλει μάλιστα για εκβιασμό μερίδα μεγάλων λιανεμπορικών επιχειρήσεων που τους ζητούν να επωμισθούν το κόστος από την αύξηση του ΦΠΑ για λογαριασμό τους.

Η αύξηση του ΦΠΑ από τη Δευτέρα κατά μία μονάδα (από 9% σε 10%) για τρόφιμα και κατά δύο μονάδες (από 19% σε 21%) για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά. Με δεδομένη τη μείωση των πωλήσεων κατά 5% στην αγορά των τροφίμων από την αρχή του χρόνου και τις αρνητικές επιδόσεις των επιχειρήσεων στους άλλους κλάδους που μέτρησαν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων 15%-20% λιγότερες πωλήσεις, αρκετοί λιανέμποροι θεωρούν ότι είναι αδύνατο να αυξήσουν τις τιμές τους. Εν τούτοις η επιβάρυνσή τους κατά 1,3 δισ. ευρώ εξαιτίας των νέων συντελεστών ΦΠΑ είναι σημαντικό ποσό, το οποίο αν δεν πληρώσει ο τελικός καταναλωτής κάποιος θα πρέπει να το πληρώσει.

«Μειώσεις τιμών, όχι αυξήσεις»
«Είναι προφανές ότι η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι δυνατό να μπει πάνω στις τιμές, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Είναι τόσο μεγάλη η πτώση του τζίρου ώστε δεν επιτρέπει αυξήσεις έστω και δικαιολογημένες, όπως η αύξηση του ΦΠΑ», λέει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΓΣΕΒΕ) Δημήτρης Ασημακόπουλος. «Μειώσεις τιμών θα έχουμε, όχι αυξήσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). «Εκτιμούμε ότι η συρρίκνωση των εισοδημάτων θα προκαλέσει μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης, που σημαίνει ότι φέτος θα λείψουν από την αγορά περίπου 8,3 δισ. ευρώ. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυξήσεις».

Εκτός από τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις που δηλώνουν μέσω των εκπροσωπών τους ότι δεν θα αυξήσουν τις τιμές, το ίδιο θα κάνουν και ορισμένες μεγάλες αλυσίδες τουλάχιστον έως το Πάσχα. Ανάμεσά τους, επιχειρήσεις από τον χώρο της ένδυσης όπως η Βάρδας, η Γλου και η Τσαντίλης, από τον κλάδο Καταγγέλλουν πιέσεις από λιανεμπόρους
των παιχνιδιών όπως οι Κου-Κου και Μουστάκας. Άλλωστε η σοβαρή μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο το τελευταίο 15μηνο έχει ωθήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις σε παρατεταμένη περίοδο προσφορών, που φτάνουν έως και 50% σε όλους τους κλάδους.

Σε άλλους κλάδους όπως η μαζική εστίαση, η αλυσίδα Γρήγορης Μικρογεύματα δήλωσε ότι δεν θα αυξήσει τις τιμές της, ενώ το ίδιο λένε και μεμονωμένες μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου που βλέπουν συνεχώς λιγότερους πελάτες να περνούν το κατώφλι τους. Την αύξηση του ΦΠΑ προτίθεται να απορροφήσει και η Αττική Οδός, τόσο για τους οδηγούς που πληρώνουν μετρητά όσο και για τους κατόχους e-pass στα διόδια, αλλά «στην παρούσα φάση» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Κόντρες αλυσίδων σούπερ μάρκετ
Στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η αύξηση του ΦΠΑ φαίνεται ότι εντείνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων. Την απορρόφηση της αύξησης έχουν ανακοινώσει οι discount αλυσίδες Lidl και Αldi, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η Carrefour Μαρινόπουλος η οποία θα την απορροφήσει για όλα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (βασικά είδη τροφίμων, απορρυπαντικά, χαρτικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας, είδη σπιτιού κ.τ.λ.) συνεχίζοντας παράλληλα τις πρόσφορες της σε άλλα είδη. Επίσης, οι άλλες αλυσίδες του κλάδου απαντούν με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες προϊόντα που φιλοξενούν στα ράφια τους. Το ερώτημα πάντως στον κλάδο των τροφίμων και άλλων ειδών σούπερ μάρκετ είναι μέχρι πότε θα μπορούν οι επιχειρήσεις θα απορροφούν το κόστος από την αύξηση των συντελεστών καθώς οι τζίροι είναι ιδιαίτερα μεγάλοι. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο τροφίμων ο ΦΠΑ που αναλογούσε το 2008 ήταν 4,689 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 50% του συνολικού ΦΠΑ όλου του λιανεμπορίου για το ίδιο έτος, που ήταν 9,8 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που απάντησε παράγων του λιανεμπορίου όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει στην αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα. «Όσοι δουλεύουν με διψήφιο περιθώριο κέρδους θα μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, για τους άλλους ό,τι κάνουν θα έχει προσωρινό χαρακτήρα και αργά ή γρήγορα οι αυξήσεις θα περάσουν στην αγορά». Από την άλλη, βιομηχανίες, βιοτεχνίες και προμηθευτές του λιανεμπορίου υποστηρίζουν ότι ήδη έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλη αύξηση στο λειτουργικό κόστος τους εξαιτίας των αυξήσεων στα καύσιμα και πως δεν είναι τόσο εύκολο να απορροφήσουν τον ΦΠΑ. Άρα, θα προβούν σε αυξήσεις. Αρκετοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για πιέσεις που δέχονται από επιχειρήσεις κυρίως στον κλάδο των σούπερ μάρκετ προκειμένου μοιραστούν ή και να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ.

Με την πλάτη στον τοίχο οι μικροί
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ειδικά οι μικρές βιοτεχνίες και βιομηχανίες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και αυτό διότι αν δεν δεχθούν την πρακτική των μεγάλων αλυσίδων, τότε την επόμενη ημέρα θα βρεθούν έξω από τα ράφια των καταστημάτων. Ωστόσο, και στις μεγάλες βιομηχανίες όπου οι πιέσεις είναι μικρότερες τα πράγματα είναι δύσκολα. Η πτώση των πωλήσεων τον τελευταίο χρόνο αλλά και οι ανατιμήσεις στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων που προκλήθηκαν από την αύξηση του Ειδικού Φορου Κατανάλωσης στα καύσιμα έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στα επιτελεία των εταιρειών.

Ήδη o διευθύνων σύμβουλος της Vivartia Σπύρος Θεοδωρόπουλος δήλωσε στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας ότι «δεν θα απορροφήσουμε τον ΦΠΑ, θα πάει πάνω στην τιμή», ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις της εταιρείας του. Η Coca-Cola 3Ε ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τις τιμές των προϊόντων της για το 2010, δεν δεσμεύθηκε όμως ότι θα απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ. Στάση αναμονής κρατούν άλλες βιομηχανίες, ενώ πάντως εντείνουν τις προσφορές τους σε συγκεκριμένα προϊόντα με στόχο να ανατρέψουν την πτωτική πορεία των τελευταίων μηνών. Αντίθετα, άλλες επιχειρήσεις όπως η ΜΕΓΑ και η Chiquita δήλωσαν ότι θα απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ προς όφελος των πελατών τους. 

Αναδρομικά η αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ

Με αναδρομική αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιβαρυνθούν οι νέοι λογαριασμοί που θα λάβουν οι καταναλωτές για ρεύμα, τηλέφωνο, νερό και κινητή τηλεφωνία το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, όλοι οι λογαριασμοί που θα εκδοθούν από 15 Μαρτίου και μετά θα επιβαρυνθούν με τους νέους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ, ακόμη και αν αφορούν παροχή υπηρεσιών για την περίοδο μέχρι και τις 14 Μαρτίου 2010 που ισχύουν οι παλαιοί συντελεστές ΦΠΑ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, με τους νέους αυξημένους συντελεστές θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ σε κάθε απόδειξη λιανικής, παροχής υπηρεσιών ή τιμολόγιο που θα εκδίδεται από την ερχόμενη Δευτέρα. Έτσι, για παράδειγμα, αν μια επιχείρηση στις 20/2/2010 είχε αποστείλει με δελτίο αποστολής σε πελάτη της εμπορεύματα που υπάγονταν σε ΦΠΑ 19% και το τιμολόγιο δεν εκδόθηκε αμέσως (20/2/2010), στο τιμολόγιο πώλησης που θα εκδοθεί με ημερομηνία έκδοσης από 15/3/2010 θα πρέπει να υπολογιστεί ΦΠΑ 21%.


Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές από την ερχόμενη Δευτέρα

Παρότι ο πόλεμος μεταξύ των επιχειρήσεων για την απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ φουντώνει, οι καταναλωτές δεν πρέπει να περιμένουν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα οι λογαριασμοί τους δεν θα είναι αυξημένοι. Η απόφαση ορισμένων επιχειρηματιών να παγώσουν τις τιμές τους δεν αφορά το σύνολο της αγοράς αλλά κάποιους κλάδους προϊόντων, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις να περάσουν στις τιμές τους επόμενους μήνες. Έτσι, σύμφωνα με τους νέους συντελεστές, αυξάνεται ο ΦΠΑ έως και δύο μονάδες σε προϊόντα και υπηρεσίες. Συγκεκριμένα με ΦΠΑ 10% από 9% που είναι σήμερα θα πληρώνουν οι καταναλωτές τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς σε εστιατόρια και καφέ (εκτός των ποτών), τους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, τα φάρμακα αλλά και τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Με ΦΠΑ 21% από 19% που είναι σήμερα θα πληρώνουν τα καύσιμα, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, τους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, αρώματα και καλλυντικά, υπηρεσίες σε κομμωτήρια, μανικιούρ και πεντικιούρ, οινοπνευματώδη ποτά, υπηρεσίες που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες, είδη νοικοκυριού (απορρυπαντικά, χαρτικά κ.τ.λ.), ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια, έπιπλα, είδη σπιτιού. Επίσης με ΦΠΑ 5% από 4,5% θα πληρώνουν τα βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου