Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Σκληρό παζάρι για την ευρω-βοήθεια



Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα θα κριθεί το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας (Εδώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με τον Επίτροπο, αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν)
Πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ των Βρυξελλών και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αντικείμενο την παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα. Η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι καταλήγει στη μορφή συντονισμένου δανεισμού προς την Αθήνα σε διμερές επίπεδο. Το σχέδιο, ωστόσο, συναντά νομικά και πολιτικά εμπόδια, κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου.
Η Κομισιόν, πάντως, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η «επεξεργασία τεχνικών λεπτομερειών» του σχεδίου.
«Η Επιτροπή είναι έτοιμη να δράσει, αν παρουσιαστεί ανάγκη», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Τζόναθαν Τοντ. «Η επεξεργασία των τεχνικών λεπτομερειών του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικοτολογίες», τόνισε, διαψεύδοντας το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που παρουσιαζε ως ειλημμένη την απόφαση των κρατών – μελών της ευρωζώνης για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. προβλέπει τον δανεισμό της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο, με τη μορφή είτε απ’ ευθείας δανείων είτε παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη σύναψη δανείων. Το ποσό που εκτιμάται ότι θα διατεθεί μέσω «συντονισμένων διμερούς δανεισμού» θα φτάνει έως και τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχέδιο ωστόσο φαίνεται ότι προσκρούει στις επιφυλάξεις που εξακολουθεί να προβάλλει η γερμανική πλευρά, επικαλούμενη ακόμη και το εσωτερικό γερμανικό δίκαιο. Σύμφωνα με τον Guardian, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών εργάζονται ούτως ώστε η μορφή που θα λάβει ευρω-βοήθεια να μην αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία, που απαγορεύει τη διάσωση μιας χώρας – μέλους της ευρωζώνης, ενώ πρέπει και προς τη γερμανική νομοθεσία, καθώς το Βερολίνο επισείει τον κίνδυνο της προσβολής του σχεδίου ενώπιον του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Διαψεύδει και το Βερολίνο
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στη Γερμανία είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Guardian, ο Γερμανός αξιωματούχος διέψευσε την ύπαρξη σχεδίου βοήθειας: «Κανένα τέτοιο σχέδιο δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας. Η Ελλάδα εφαρμόζει το σχέδιο περικοπών της και θα τα καταφέρει μόνη της. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το δημοσίευμα ευσταθεί», δήλωσε.
Ρεν: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»
Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του σχεδίου θα συνδυαστεί με τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων επιτήρησης των δημοσιονομικών στοιχείων των κρατών μελών της ευρωζώνης.
«Η Ελληνική περίπτωση είναι σημείο καμπής για την Ευρωζώνη», φέρεται να δήλωσε στον Γκάρντιαν ο Όλι Ρεν, επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. «Εάν η Ελλάδα πτωχεύσει, και αποτύχουμε κι εμείς, αυτό θα προκαλέσει πολύ σοβαρή, ίσως μόνιμη ζημιά στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ευρώ δεν είναι μόνο μια νομισματική συμφωνία, αποτελεί κεντρική πολιτική ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. . . υπ' αυτή την έννοια είμαστε σε σταυροδρόμι».
Ο Ρεν δήλωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα χορηγεί στη Eurostat ευρύτερες ελεγκτικές αρμοδιότητες, ώστε να μπορεί να διασταυρώνει τα στοιχεία των οικονομιών της ευρωζώνης.
Λαγκάρντ: «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»
Ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα δίνει η υπουργός Οκονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Wall Street Journal, η κ. Λαγκάρντ επισημαίνει ότι «χάρη στις αξιόπιστες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών δεν έχει μέχρι στιγμής καταστεί αναγκαία η διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα υπερέβη τις προσδοκίες με τα μέτρα που έλαβε. Αντί για περικοπές 1,5% του ΑΕΠ, η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα εξοικονόμησης 2% του ΑΕΠ», επισημαίνει η κ. Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου