Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Εμπόδια και ευατός!!!

Πολλοί είναι οι ψυχολογικοί παράγοντες που συντελούν στη δημιουργία μιας ανεκπλήρωτης προσωπικότητας. Υπάρχουν λοιπόν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη του εαυτού.
Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος στην προσπάθεια του να ευχαριστήσει τους άλλους, πέφτει πολλές φορές στην παγίδα να υιοθετήσει στοιχεία που οι άλλοι θέλουν να νιώθει, αγνοώντας τα δικά του συναισθήματα. 

Αυτή η εσωτερική αντιφατική διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα, το περιβάλλον να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το άτομο, στο οποίο δε μένει τίποτα από τον εαυτό του. Επίσης, το υποκείμενο αρχίζει να ενστερνίζεται διάφορες σκέψεις και συμπεριφορές, που δεν το αντικατοπτρίζουν και καταλήγει στη στείρα απομίμηση της ζωής άλλων ανθρώπων.  Παράλληλα, τα άτομα αυτά μπαίνουν σε μια διαρκή ενασχόληση με το τι είναι σωστό και τι λάθος. Βέβαια, το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργούνται μέσα τους εσωτερικές συγκρούσεις, που οδηγούν στην έκβαση αντιφατικών αντιλήψεων. 

Ακόμη ένας ψυχολογικός παράγοντας που αναβάλλει την ανάπτυξη του ατόμου είναι η διακοπή της ολοκληρωμένης έκφρασης των προσωπικών βιωμάτων –συναισθημάτων, σκέψεων- που αφορούν κάποια φοβία. Ο καθοριστικός αυτός παράγοντας συμβάλλει στην αποξένωση του ατόμου από τα συναισθήματά του και στην αίσθηση της μειωμένης ευθύνης.


Το παράδοξο είναι πως η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να κατηγορούμε τους άλλους χωρίς να αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας αλλά και για την απόρριψη των άλλων. Το μοναδικό αγαθό για το οποίο αξίζει να προσπαθήσει ο άνθρωπος, είναι η ολοκληρωτική ανάπτυξη του εαυτού του.








Εμπόδια είναι εκείνα τα πράγματα που βλέπεις, όταν παίρνεις τα μάτια σου απ’ το στόχο.

                                                              
Μη διαλέξεις ένα δρόμο χωρίς εμπόδια· πιθανότατα δεν οδηγεί πουθενά.


http://frappedoupoli.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου