Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Πρόταση επανέναρξης της φαλαινοθηρίας δεν αφήνει κανέναν ικανοποιημένο



Η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που θα επέτρεπε την εμπορική φαλαινοθηρία σε μικρή κλίμακα, ωστόσο η Ιαπωνία επιμένει σε υψηλότερα όρια και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν για συνέπειες στο περιβάλλον.

Η πρόταση που κατατέθηκε την Πέμπτη θα επέτρεπε στην Ιαπωνία, την Ισλανδία και τη Νορβηγία να κυνηγούν περιορισμένο αριθμό φαλαινών για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύτηκε διεθνώς με μορατόριουμ που επέβαλε η Επιτροπή το 1986. Η Ιαπωνία συνεχίζει να κυνηγά φάλαινες εκμεταλλευόμενη ένα «παράθυρο» στο μορατόριουμ που επιτρέπει τη φαλαινοθηρία για ερευνητικούς σκοπούς, ωστόσο το κρέας των φαλαινών καταλήγει συνήθως σε ιαπωνικά εστιατόρια. Η Ισλανδία και η Νορβηγία επίσης κυνηγούν φάλαινες, είτε αξιοποιώντας άλλα «παραθυράκια», είτε αγνοώντας το μορατόριουμ εντελώς.
Οι τρεις χώρες κυνηγούν συνολικά γύρω στις 3.000 φάλαινες το χρόνο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η συμβιβαστική πρόταση θα βελτίωνε σημαντικά τη σημερινή κατάσταση, την οποία η ίδια αδυνατεί να ελέγξει.
Η Ιαπωνία σκοτώνει σήμερα έως και 935 φάλαινες του είδους Balaenoptera bonaerensis στην Ανταρκτική, το οποίο πάντως δεν θεωρείται απειλούμενο. Στο πλαίσιο της νέας πρότασης, το όριο για την Ανταρκτική θα μειωνόταν στις 400 φάλαινες για τα επόμενα πέντε χρόνια και στις 200 για τα πέντε χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Η πρόταση προβλέπει επίσης συγκεκριμένα όρια για κάθε είδος φάλαινας σε κάθε περιοχή. Θα επέτρεπε συνολικά το κυνήγι 69 φαλαινών της Γροιλανδίας, 145 γκρίζων φαλαινών, 14 μεγάπτερων φαλαινών και 109 πτεροφαλαινών κάθε χρόνο. Οι κοινότητες αυτοχθόνων θα μπορούν να συνεχίσουν τη φαλαινοθηρία σε περιορισμένους αριθμούς.
Το Τόκιο δεν απέρριψε άμεσα την πρόταση, ανακοίνωσε όμως ότι θα συνεχίσει τις «διαπραγματεύσεις» προκειμένου τα όρια αυτά να αυξηθούν.
Την πλήρη αντίθεσή τους στην επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας δήλωσαν η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, οι ΗΠΑ, καθώς και  περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace, η WWF και η Whale and Dolphin Conservation Society.
H πρόταση θα συζητηθεί σε σύνοδο των 88 χωρών-μελών της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Μαρόκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου