Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Φοροθύελλα για να γεμίσουν τα ταμεία



Πρόσθετους φόρους 7,850 δισ. ευρώ τη διετία 2010-2011 φέρνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον εσόδων να έρχεται από το μέτωπο έμμεσων και έκτακτων φόρων. 
Μόνο από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πρόσθετα έσοδα 1,250 δισ. ευρώ φέτος και επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ το 2011, ενώ η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών από τους χαμηλούς στον υψηλό συντελεστή 23% που σχεδιάζεται για το επόμενο έτος σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης- μέσω ελέγχων- εκτιμάται πως θα αποφέρει επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, με νομοσχέδιο το οποίο κατατίθεται σήμερα ή το αργότερο αύριο στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23%, από 10% σε 11% και από 5% σε 5,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από τις αρχές του έτους, η οποία αν δεν απορροφηθεί από την αγορά θα οδηγήσει σε σημαντικές επιβαρύνσεις στις λιανικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και σε νέα πτώση της κατανάλωσης. Συνολικά από τη νέα αύξηση του ΦΠΑ στη διετία 2010-2011 προβλέπονται πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ προβλέπεται για το 2011, από τη μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών από τους χαμηλούς στον υψηλό συντελεστή 23% αλλά και την επέκταση του ΦΠΑ σε υπηρεσίες που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν (π.χ. δικηγόροι όπως προβλέπεται στον τελευταίο φορολογικό νόμο).

Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση των φόρων αυτών από τις αρχές του έτους και αναμένεται να αποδώσει άμεσα στα ταμεία του Δημοσίου, μόνο για φέτος πρόσθετα έσοδα 450 εκατ. ευρώ. Για το 2011, τα πρόσθετα έσοδα φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Φορολόγηση των αυθαίρετων και επιβολή τέλους διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Από τις δύο αυτές πηγές, το 2011 εκτιμάται πως θα εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 1,3 δισ. ευρώ.

Οι φόροι πολυτελείας
Αύξηση 10% των συντελεστών στους φόρους πολυτελείας. Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο επεβλήθη φόρος πολυτελείας με συντελεστές από 10% έως 30% στα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 17.000 ευρώ, 10% για μεταξωτά χαλιά, δερμάτινα είδη, κοσμήματα και σκάφη αναψυχής και με συντελεστή 20% για αεροπλάνα, υδροπλάνα και ελικόπτερα. Οι συντελεστές αυτοί θα αυξηθούν περαιτέρω και τα επιπλέον έσοδα εκτιμώνται σε 100 εκατ. ευρώ.

Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων. Προβλέπεται ήδη με τον τελευταίο φορολογικό νόμο ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων, που προσδιορίζονταν μέχρι πρότινος εξωλογιστικά. Ανοιχτό, το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες περιπτώσεις, όπως π.χ. οικοδομικές επιχειρήσεις. Τα επιπλέον έσοδα ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.

Από τις άδειες που θα δοθούν για τυχερά και τεχνικά παιχνίδια και την επιβολή σχετικών φόρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πρόσθετα έσοδα 700 εκατ. ευρώ το 2011.

Ειδικός φόρος στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Στα πρότυπα της έκτακτης εισφοράς που επεβλήθη πέρυσι στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ, η έκτακτη εισφορά θα διατηρηθεί για τουλάχιστον μία ακόμη χρονιά. Θα επιβληθεί με συντελεστές από 5% έως 10% ανάλογα με τον τζίρο των επιχειρήσεων και αναμένεται να αποδώσει 600 εκατ. ευρώ το 2011.

Φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια. Με την καθιέρωση αυστηρών τεκμηρίων που προβλέπονται στον τελευταίο φορολογικό νόμο (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροπλάνα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, πισίνες, οικιακοί βοηθοί), το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως θα «συλλάβει» φορολογουμένους που μέχρι σήμερα δήλωναν χαμηλότερα εισοδήματα, αποφεύγοντας τους φόρους που τους αναλογούσαν. Πιάνοντας αυτούς τους φορολογουμένους στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

Αύξηση αντικειμενικών αξιών. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη σταδιακή εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών ακινήτων που σήμερα αποκλίνουν μεταξύ τους σε ακραίες περιπτώσεις έως και κατά 200%. Το πρώτο βήμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών αναμένεται από 1-1-2011, με μέση αύξηση 25%-30%.

10 Φορολόγηση αμοιβών σε είδος. Επίσης στον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπεται ότι παροχές σε είδος που απολαμβάνουν μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων θα φορολογούνται ως εισόδημα, όπως για παράδειγμα τα αυτοκίνητα που παραχωρούνται από τις εταιρείες στα στελέχη τους. Από αυτή την πηγή το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά επιπλέον έσοδα 650 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.

11 Πράσινα τέλη. Από την αναδιαμόρφωση των πράσινων τελών προβλέπονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2011.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ
Αν δεν απορροφηθεί από την αγορά, θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές προϊόντων, αλλά και νέα πτώση της κατανάλωσης

Παφ και... τάλιρο και βενζίνη-χρυσάφι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης 

ΤΣΙΓΑΡΑ σε τιμές... Βρετανίας και βενζίνη σε τιμές... Ολλανδίας, χώρες δηλαδή από τις ακριβότερες πανευρωπαϊκά στα συγκεκριμένα προϊόντα, θα βρίσκει στο εξής ο έλληνας καταναλωτής.

Για να επιτευχθεί η εν λόγω «σύγκλιση» χρειάστηκαν τρεις αυξήσεις του ειδικού φόρου σε καύσιμα και τσιγάρα.

Μέχρι και πριν από την τελευταία αύξηση, η Ελλάδα κατείχε την 4η θέση στην ευρωπαϊκή λίστα με τις πιο υψηλές τιμές στη βενζίνη. Επειτα από αυτήν, περνάει στην... 1η θέση, αφήνοντας πίσω της ακόμη και την παραδοσιακά πιο ακριβή στην Ε.Ε. (επίσης λόγω φόρων) Ολλανδία. Με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δελτίου Τιμών Καυσίμων (Εuropa Οil bulletin), στις 23 Απριλίου ο μέσος όρος τιμής βενζίνης στην Ολλανδία ήταν 1,589 ευρώ, έναντι 1,60 ευρώ που θα είναι πλέον στην Ελλάδα. Το ποσό των 1,60 ευρώ το λίτρο προκύπτει αν αθροίσει κανείς στην τιμή διυλιστηρίου που έχει κάνει άλμα την τελευταία εβδομάδα (0,492 ευρώ) την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ, μαζί με τα υπόλοιπα τέλη, καθώς επίσης τον μέσο όρο των περιθωρίων κέρδους στη χονδρική (0,06 ευρώ) και στη λιανική (0,10 ευρώ).

Στα τσιγάρα, ανάλογες αυξήσεις με τις ακριβές μάρκες αναμένεται να υπάρξουν τόσο στα φθηνά, όσο και στα μεσαία από πλευράς κόστους ελληνικά ως επί το πλείστον σήματα. Από τα 2,50 ευρώ τα πολύ φθηνά θα φτάσουν στα 2,80 ευρώ τον Ιούνιο και στα 3,60 ευρώ τον Ιούλιο, ενώ στα μεσαίου κόστους οι τιμές αναμένεται αντίστοιχα να αυξηθούν από τα 2,80 ευρώ σήμερα στα 3,20 ευρώ και στα 4,10 ευρώ. Επειτα από τα απανωτά κύματα αυξήσεων, οι φόροι στα τσιγάρα από το 80,4% της τελικής τιμής τους- ένα από τα υψηλότερα ούτως ή άλλως ποσοστά πανευρωπαϊκά- θα αντιστοιχούν από τον Ιούλιο στο 88% της λιανικής τιμής τους! Ακόμη και στη Βρετανία, όπου η πιο δημοφιλής μάρκα τσιγάρων κοστίζει περίπου 6,3 λίρες (7,2 ευρώ), οι φόροι αντιστοιχούν στο 77%, δηλαδή είναι χαμηλότεροι των ελληνικών. Κίνδυνος λαθρεμπορίου
Η κατακόρυφη άνοδος των τιμών ενέχει τον κίνδυνο εκτίναξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων- προειδοποιούν οι ειδικοί - με τα πρώτα κρούσματα να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τον Φεβρουάριο, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο κύμα αύξησης του ειδικού φόρου. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Φλέγκα, αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδος, οι παραγγελίες τσιγάρων σε μεγάλες καπνοβιομηχανίες έχουν αυξηθεί κατά 30% τους τελευταίους μήνες, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από μια γενικότερη αύξηση της ζήτησης. Το γιατί είναι απλό: μία κούτα δέκα πακέτων της πιο δημοφιλούς μάρκας κοστίζει σήμερα 38 ευρώ, όταν στο λαθρεμπόριο μπορεί κάποιος να τη βρει προς 15-20 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, πρόσφατα η διοίκηση καπνοβιομηχανίας εκλήθη από το αρμόδιο τελωνείο να δώσει εξηγήσεις για υπόθεση λαθρεμπορίας που αφορά δικές της παρτίδες οι οποίες εντοπίστηκαν στο εξωτερικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου