Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Φάρμακο για τα γέλια και τα κλάματα



Φάρμακο για τα γέλια και τα κλάματα
Υπάρχουν κάποιες διαταραχές, κυρίως του νευρικού συστήματος, που προκαλούν συναισθηματική αστάθεια. Αποτέλεσμα: «νευρικό» κατά την καθομιλουμένη γέλιο ή κλάμα. Οι επιστήμονες ακόμη και γι’ αυτό βρήκαν φάρμακο.

Μπορεί να μην ακούγεται τόσο σοβαρό, αλλά από «ψευδοπρομηκικό συναίσθημα», όπως ονομάζεται η διαταραχή, ταλαιπωρούνται περί τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα στον κόσμο.
Και όταν λέω ταλαιπωρούνται, σημαίνει πως ανά πάσα στιγμή και χωρίς καμία αιτία μπορεί να ξεσπάσουν σε γέλιο ή σε κλάμα και να μην μπορούν να σταματήσουν για τις επόμενες δύο με τρεις ώρες.
Δεν είναι μόνο η προσπάθεια που καταβάλει κάποιος και δεν μπορεί να διαχειριστεί την έντονη έκφραση του συναισθήματός του, και οι μυϊκοί πόνοι που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ έντονοι. Είναι και ο αντίκτυπος που έχει στο κοινωνικό του περιβάλλον.
Όταν για παράδειγμα βρίσκεται σε κάποιο ραντεβού, ή σε ένα εστιατόριο ή σε οποιονδήποτε χώρο εκτός από το σπίτι του, όπου είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, τότε τα πράγματα είναι «θολά».
Τόσο θολά, που τον αποτρέπουν να ξαναβγεί από το σπίτι.
Στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που ολοκληρώθηκε στο Τορόντο το Σάββατο, παρουσιάστηκε το πρώτο φάρμακο που βάζει «φρένο» στο ακατάσχετο γέλιο ή κλάμα.
Επιχείρησα να επικοινωνήσω με τους έλληνες ειδικούς που βρίσκονταν στο συνέδριο για περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά λόγω της ηφαιστειακής τέφρας βρίσκονται ακόμη στον Καναδά και όπως φάνηκε, δεν έχουν καμία διάθεση να μιλήσουν...
Κατάφερα όμως να βρω την ανακοίνωση που έγινε στο συνέδριο, η οποία αναφέρει:
«Η πειραματική θεραπεία Zenvia της εταιρείας βιοτεχνολογίας Avanir μείωσε τα επεισόδια ασυναίσθητου γέλιου ή κλάματος προκαλούνται από εγκεφαλική διαταραχή.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες που μετρούσαν πόσο συχνά γελούσαν ή έκλαιγαν παρά τη θέλησή τους.
Σε όσους χορηγήθηκε το φάρμακο ανέφεραν αισθητά μειωμένα επεισόδια αθέλητου γέλιου και κλάματος.
Οι δραστικές ουσίες του είναι η κινιδίνη (χρησιμοποιείται σήμερα για τις καρδιακές αρρυθμίες) και δεξτρομεθορφάνη που είναι κατασταλτικό του βήχα».
Σύμφωνα με τον Erik Pioro από το τμήμα Νευρομυϊκών Παθήσεων της Cleveland Clinic, ο οποίος έκανε την παρουσίαση της μελέτης του φαρμάκου, το σκεύασμα αναμένεται να εγκριθεί στις ΗΠΑ έως τα τέλη του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου