Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Επιστήμονες επικρίνουν τις ΗΠΑ για την πώληση των στρατηγικών αποθεμάτων ήλιου.



πουλήσει σε ιδιώτες τα στρατηγικά αποθέματα του αέριου ήλιου έχει ήδη προκαλέσει αυξήσεις τιμών και ελλείψεις σε κρίσιμες εφαρμογές, προειδοποιεί επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Το ήλιο, εξηγεί στο Reuters ο Τσαρλς Γκρόατ του Πανεπιστημίου του Τέξας, μέλος της επιτροπής, χρησιμοποείται ως ψυκτικό μέσο σε όλους τους μαγνητικούς τομογράφους. Είναι επίσης απαραίτητο στην καθαρή έρευνα, σε αμυντικά προγράμματα, αλλά και για τον καθαρισμό δεξαμενών καυσίμων στους πυραύλους της NASA.

Το στρατηγικό απόθεμα ήλιου δημιουργήθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1920 προκειμένου να εξασφαλιστεί η πτητική ικανότητα των πολεμικών αερόπλοιων (το ήλίο είναι πολύ ελαφρύτερο από τον αέρα, γι' αυτό και χρησιμοποιείται σε παιδικά μπαλόνια).

Στην εγκατάσταση αποθήκευσης που βρίσκεται στο Αμαρίλο του Τέξας παραμένουν σήμερα σχεδόν 510 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ήλιου.

Το 1996, όμως, το Κογκρέσο διέταξε την πώληση του αποθέματος σε ιδιωτική εταιρεία, δεδομένου ότι η πολεμική αεροπορία έχει πάψει προ πολλού να χρησιμοποιεί αερόπλοια.

Η αρμόδια επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών προειδοποιεί τώρα ότι η εξάντληση του στρατηγικού αποθέματος δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και τους φορολογούμενους της χώρας. Οι Αμερικανοί ερευνητές, εκτιμά, θα ένοιωθαν «πολύ άβολα» αν χρειαζόταν να αγοράζουν ήλιο από τη Ρωσία ή τη Μέση Ανατολή.

Το ήλιο, ένα άχρωμο, άοσμο και αδρανές αέριο, είναι το δεύτερο πιο άφθονο στοιχείο στο Σύμπαν μετά το υδρογόνο. Στη Γη όμως είναι σπάνιο και συνήθως συλλέγεται ως παραπροϊόν της άντλησης φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου