Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων.



Ανησυχητική έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, παρά την αυξανόμενη ζήτησης τους από τους καπνιστές, καταγράφουν δύο Έλληνες ερευνητές, με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.


Ο Ανδρέας Φλουρής και ο Δημήτρης Οικονόμου του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης στο Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας, σημειώνουν ότι χωρίς περισσότερα στοιχεία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά τα προϊόντα αυτά κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό στον οργανισμό.

Ορισμένες μελέτες έχουν αυξήσεις τους φόβους, αλλά οι φαρμακευτικές εταιρείες τονίζουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η υγιεινότερη εναλλακτική λύση για τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού γενικότερα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δίνουν τους χρήστες την δυνατότητα της εισπνοής νικοτίνης χωρίς όμως την πίσσα, τον καπνό ή το μονοξείδιο του άνθρακα.

Οι δυο Έλληνες επιστήμονες εξηγούν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να σταματήσουν την χρήση των εν λόγω τσιγάρων μέχρι να προκύψουν στοιχεία από τις μελέτες για την ασφάλεια τους, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μεταξύ των φορέων που έχει εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια των νέων αυτών υποκατάστατων τσιγάρου, που διοχετεύουν στον οργανισμό νικοτίνη με μορφή ατμού.

Το 2009 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανέστειλε τις εισαγωγές ηλεκτρονικών τσιγάρων επειδή δεν είχαν εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα των ΗΠΑ.

Στην Μ. Βρετανία είναι παράνομη η πώληση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως μέθοδος υποβοήθησης της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος. Αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, είναι ευρέως διαθέσιμα ως «εναλλακτικά τσιγάρα», με αποκλειστική διάθεση από τα φαρμακεία.

Στην αναφορά τους οι Δρ Φλουρής και Οικονόμου σημειώνουν ότι τρεις μεγάλες αναφορές έχουν επί του παρόντος δημοσιευθεί για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, οι οποίες έχουν γίνει από Αμερικανούς ειδικούς, μια από τον Δημόκριτο με κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η τρίτη από ιδιωτική εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία.

Ο FDA έχει εκφράσει έντονες ανησυχίες μετά την διαπίστωση ότι οι διάφορες μάρκες των ηλεκτρονικών τσιγάρων διοχετεύουν διαφορετικές ποσότητες νικοτίνης στον οργανισμό ανά εισπνοή (από 26.8 έως 43.2 mcg νικοτίνης ανά 100 mL εισπνοής). Επίσης εντόπισε ίχνη ισχυρών καρκινογόνων ουσιών. Συγκεκριμένα αναφέρεται η ύπαρξη ταμπάκου-ειδικών Ν νιτροσαμινών (ισχυρά καρκινογόνα που συνδέονται χημικά με τη νικοτίνη και άλλα αλκαλοειδή του καπνού).

Επιπλέον, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ισχυρές καρκινογόνες ουσίες που αποτελούν αποπροϊόντα της ατελούς καύσης οργανικών υλικών), ειδικές προσμίξεις όπως η αναβασίνη, η μυοσίνη, και η β-νικοτρίνη, οι οποίες είναι ύποπτες ως βλαβερές στους ανθρώπους.

Η έρευνα του Δημόκριτου δεν εντόπισε τέτοια χημικά συστατικά και γενικώς τα αποτελέσματα ήταν ουδέτερα.

Η ιδιωτική έρευνα στη Νέα Ζηλανδία εντόπισε καρκινογόνες ουσίες, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γενικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να συστήνονται σύμφωνα με τους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από το κάπνισμα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι «τα αντικρουόμενα ευρήματα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι υπάρχουν διάφορα τοξικά και καρκινογόνα συστατικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αν και πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις συγκριτικά με τα κανονικά τσιγάρα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου