Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Δεκάδες νεκροί από 8,8 Ρίχτερ στην κεντρική Χιλή, προειδοποίηση για τσουνάμι



Σεισμός μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου κοντά στην πόλη Κονσεπσιόν, στην κεντρική Χιλή.


Σύμφωνα με το χιλιανό υπουργείο Εσωτερικών, τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ο απολογισμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.

Κτίρια κατέρρευσαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο (ένθετη αριστερά), σημειώνονται εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, κλειστό θα παραμείνει το διεθνές αεροδρόμιο για τουλάχιστον 72 ώρες.

Θάνατοι αναφέρθηκαν στις περιοχές του Μάουλε, Ο'Χίγκινς, Αραουκάνια και Βαλπαραΐσο.

Η πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ κήρυξε δύο πληγείσες περιοχές σε «κατάσταση καταστροφής» και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν από την πρώτη στιγμή στους δρόμους της πρωτεύουσας σε κατάσταση σοκ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, τσουνάμι που προκλήθηκε από τη δόνηση έπληξε το νησιωτικό σύμπλεγμα Χουάν Φερνάντεζ και κινείται τώρα προς το νησί του Πάσχα.

Τσουνάμι φέρεται να έπληξε και το νησί Ρομπινσόν Κρουζό, όπου αγνοούνται περίπου δέκα Γάλλοι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν υποβρύχιες ανασκαφές, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ισχύ προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλη την περιοχή του Ειρηνικού, από τη Χαβάη μέχρι την Αυστραλία.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι περιορισμένες και πολλά χιλιανά ηλεκτρονικά μέσα δεν λειτουργούν, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.

Δεκάδες μετασεισμοί σημειώνονται με τον ισχυρότερο που έχει προς το παρόν καταγραφεί να είναι της τάξης των 6,9 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία (USGS), η κύρια δόνηση σημειώθηκε στις 08.34 ώρα Ελλάδας, με εστιακό βάθος γύρω στα 35 χιλιόμετρα, και διήρκεσε περίπου ένα λεπτό.

Ο κίνδυνος τσουνάμι

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρότατο σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορούσε στη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό.

Λίγες ώρες αργότερα υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τουλάχιστον για τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και την Ανταρκτική.

Αντίθετα, ο κίνδυνος παρέμεινε για τη Νήσο του Πάσχα, όπου προληπτικά εκκενώθηκαν περιοχές. Επίσης, αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένης της Χαβάης.

Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε κοντινά νησιά.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εκδόθηκε για τη Γαλλική Πολυνησία. Το πρώτο κύμα αναμένεται να πλήξει τα νησιά Γκαμπιέ της Γαλλικής Πολυνησίας στις 17:50 ώρα Ελλάδας, την Ταϊτή στις 19:50 και τα νησιά Μπόρα Μπόρα στις 20:15, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Αρμοστής της Γαλλικής Πολυνησίας.

Όπως τόνισε, ο κίνδυνος θα παραμείνει τουλάχιστον για δυο ώρες μετά το πρώτο κύμα και προσέθεσε ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές.

Χιλή, η «πρωταθλήτρια» των Ρίχτερ

Σημειώνεται ότι στη Χιλή έχει σημειωθεί ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί από το 1900. Πρόκειται για το σεισμό των 9,5 Ρίχτερ, ο οποίος χτύπησε τη χώρα το 1960.

Το τσουνάμι που προκλήθηκε χτύπησε τα Νησιά του Πάσχα και έφτασε μέχρι τη Χαβάη και τις ακτές της Ιαπωνίας και των Φιλιππίνων.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε σημειωθεί ισχυρή σεισμική δόνηση 7,3 Ρίχτερ νότια της Ιαπωνίας. Το επίκεντρο βρισκόταν κοντά στο νησί της Οκινάουα και υποθαλάσσια δόνηση σημειώθηκε στις 05.31 (τοπική ώρα).

Το Αμερικανό Γεωλογικό Ινστιτούτο έδωσε εστιακό βάθος 29 χλμ, ενώ η Ιαπωνική Υπηρεσία βάθος 10 χλμ. Το επίκεντρο βρισκόταν 84 χλμ. από την πόλη Νάχα και 1.600 χλμ νότια του Τόκιο.

ΥΠΕΞ: Τηλέφωνο επικοινωνίας για Χιλή

Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω του σεισμού στη Χιλή.

Οι Έλληνες πολίτες που θα θέλουν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους, ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή, μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή 210-368 1912.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα Σοφία Πρατς, με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».

Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου