Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα



Οι έρευνες σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα συνεχίζονται και μάλιστα τα συμπεράσματα φέρνουν όλο και πιο κοντά σε μορφές θεραπείας. Μάλιστα, αναμένονται αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι βρήκαν πως ο καρκίνος των πνευμόνων στις γυναίκες είναι δραματικά διαφορετικός και λιγότερο πολύπλοκος σε σχέση με τους άνδρες.

Η μελέτη, η οποία έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιούκ της Βόρειας Καρολίνας με υπεύθυνο τον δρα Ανίλ Πότι σε περιπτώσεις 787 ασθενών με μη μικροκυτταρικό τύπο καρκίνου του πνεύμονα, κατέδειξε πως ο καρκίνος είναι πολύ πιο πολύπλοκος γενετικά από όσο εκτιμούσαν οι ειδικοί πριν μερικά χρόνια.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα συμβάλει ώστε να υπάρξουν καλύτερα γενετικά τεστ για τον καρκίνο, προκειμένου να καθορίζεται η γενετική υπογραφή του καρκινικού όγκου σε κάθε ξεχωριστό ασθενή και να δίνονται ειδικά φάρμακα, που θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Ήδη ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες προσφέρουν τέτοια φάρμακα, τα οποία στοχεύουν σε επιμέρους γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο.

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνο διεθνώς, σκοτώνοντας 1,3 εκατ. άτομα ετησίως.

Επειδή συνήθως δεν έχει συμπτώματα οι ασθενείς το αντιλαμβάνονται όταν πια ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, ένας λόγος που το ποσοστό επιβίωσης είναι μόλις 15%.

Οι ογκολόγοι προσπαθούν να βρουν το κατάλληλο φάρμακο για κάθε ασθενή και η νέα έρευνα θα βοηθήσει στην κατάταξη των ασθενών ανάλογα με το μοριακό προφίλ τους.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρση Journal of the American Medical Association.


πηγη:exothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου