Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Νομοσχέδιο για δημοψηφίσματα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός



Νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου ζητούσε δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, την εποχή της συζήτησης του νόμου Πετραλιά.


Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε τη φράση του ίδιου του πρωθυπουργού σε εκείνη τη συζήτηση: «Το δημοψήφισμα είναι οξυγόνο στη δημοκρατία. Αποτελεί δημοκρατικό εργαλείο ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας. Απαντά ευθέως στον πειρασμό που έχει μια αυταρχική κυβέρνηση -απευθυνόσαστε στη Νέα Δημοκρατία- να λέει πήρα την ψήφο σου και από εκεί και πέρα κάνω ό,τι θέλω».

«Μήπως σας θυμίζει κάτι αυτό» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής παραμένει έτοιμο να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, αφού υπάρχει πρόνοια από το Σύνταγμα.

Χαρακτηριστικά τα όσα είπε: «Και σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, το οποίο συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ μας αναφέρει και ζητά, πρώτα από όλα, θέλω να τονίσω ότι, επί της αρχής, η παράταξή μας παραμένει έτοιμη να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή διότι υπάρχει βεβαίως πρόνοια του Συντάγματος, αλλά δεν έχουμε ψηφίσει στη Βουλή τις διαδικασίες, κάτω από τις οποίες μπορούμε να πάμε σε ένα δημοψήφισμα -ώστε να θεσμοθετήσουμε πράγματι αυτή τη διαδικασία».

Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε να σημειώσει, απευθυνόμενος στο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Ουσιαστικά, ποιο θα ήταν το πραγματικό δίλημμα όμως; Χρεοκοπία ή σωτηρία. Να διασφαλίσουμε τη σύνταξη για τις επόμενες γενιές, ή να κρατήσουμε ένα σύστημα που θα τους την στερούσε. Και σε αυτό το σύστημα θα πρέπει εσείς να απαντήσετε κ. Τσίπρα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου