Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Σε πολιτική δίνη ο Σαρκοζί

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης παίρνουν οι τελευταίες αποκαλύψεις της πρώην λογίστριας της κληρονόμου της εταιρείας καλλυντικών L’ Oreal, που «καίνε» τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί. Δικαστικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η γαλλική δικαιοσύνη ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες της «Κλερ Τ», σύμφωνα με τις οποίες, ο Σαρκοζί έλαβε παράνομη χρηματοδότηση ύψους 150 χιλιάδων ευρώ για την προεκλογική του εκστρατεία το 2007.


Με τη δημοτικότητά του σε ιστορικό χαμηλό υπό το βάρος των σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται οι υπουργοί του, οΓάλλος πρόεδρος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον λαό της χώρας για τον ρόλο του στην υπόθεση Μπετανκούρ, επισημαίνουν αρθρογράφοι στον γαλλικό Τύπο.
Φανερά εκνευρισμένος μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι ο Σαρκοζί δέχθηκε παράνομη χρηματοδότηση, ύψους 150 χιλιάδων ευρώ σε ρευστό από την κληρονόμο της L’ OrealΛιλιάν Μπετανκούρ, ο Χαβιέ Μπερτράν, ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος UMP, χαρακτήρισε τη Mediapart, που έφερε σε δύσκολη θέση τον ένοικο των Ηλυσίων,«ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί φασιστικές μεθόδους».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θορυβημένος σε «τηλεοπτικά παράθυρα».
Καταγγέλλοντας μια πολιτική υπόθεση που βρίσκεται πλέον εκτός ελέγχου, τόνισε σε συνέντευξή του στο κανάλι TF1, ότι «πρόκειται για ανοησίες. Πού είναι οι αποδείξεις;», είπε ο υπουργός Εργασίας αναφερόμενος στο ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που φέρεται ότι δέχθηκε.
«Πιστεύω ότι δεν έχουν τίποτε να μου προσάψουν. Ολα είναι σαφή, όλα είναι καθαρά, όλα είναι άψογα. Μπορεί κανείς να πιστεύει όσα κουτσομπολιά θέλει», υποστήριξε ο Βερτ σε συνέντευξή του, αυτή τη φορά στο κανάλι I-tele.
Οι πληροφορίες που «καίνε» τον Σαρκοζί αλλά και τον υπουργό Εργασίας δημοσιεύτηκαν στην ειδησεογραφική ιστοσελίδαMediapart, όπου η πρώην λογίστρια της Μπετανκούρ, το όνομα της οποίας αναφέρεται μόνο ως Κλερ Τ., φέρεται να δήλωσε πως τον Μάρτιο του 2007 ο Πατρίς ντε Μεστρ, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται την περιουσία της Μπετανκούρ(και ήταν επίσης το αφεντικό της Φλοράνς Βερτ, συζύγου του υπουργού Εργασίας) της ζήτησε να κάνει ανάληψη 150 χιλιάδων ευρώ από την τράπεζα.
Η χορήγηση των 150 χιλιάδων ευρώ, εάν επιβεβαιωθεί από τη δικαστική έρευνα, είναι παράνομη, καθώς το ανώτατο όριο που ορίζεται από τον νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων είναι τα 7.500 ευρώ ετησίως για κάθε κόμμα και 4.600 ευρώ για κάθε υποψήφιο.
To 64% των πολιτων αποδοκιμάζει τον Σαρκοζί
Χαμηλότερη από ποτέ είναι η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που διεξήχθη για λογαριασμό των Orange, L’ Express και France Inter. Από τις αρχές Ιουλίου, η δημοτικότητά του μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες (σε σχέση με τα τέλη Μαΐου).
Το ποσοστό των Γάλλων πολιτών που έχει άσχημη εικόνα για τον Νικολά Σαρκοζί εκτοξεύτηκε στο 64%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη 2 και 3 Ιουλίου, τηλεφωνικά, σε 965 ενήλικες πολίτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 2008, έναν χρόνο αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στο προεδρικό αξίωμα, ο ένοικος των Ηλυσίων ήταν ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Γαλλίας και το 64% των πολιτών ενέκρινε το έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου