Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Εμπόδιο στην ανάπτυξη του εμβρύου οι μεταμφεταμίνες;



Μεγάλη αμερικανική μελέτη αποδεικνύει πως οι μητέρες που κάνουν χρήση μεθαμφεταμίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζουν τις πιθανότητες απόκτησης παιδιού μικρότερο του φυσιολογικού μεγέθους. Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Pediatrics, οι μεθαμφεταμίνες είναι εξαιρετικά εθιστικές και ειδικότερα η κρυσταλλική μορφή είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.



Πρόσφατη έρευνα που διήρκεσε 15 χρόνια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεθαμφεταμίνη είναι ο συχνότερος λόγος που οι έγκυες γυναίκες αναζητούν ιατρική βοήθεια. Παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει τον συσχετισμό μεταξύ έκθεσης στην μεθαμφεταμίνη και αναστολή της ανάπτυξης του εμβρύου, αλλά καμιά δεν ήταν αρκετά μεγάλη ή αξιόπιστη ώστε να αποκλείσει άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος του νεογνού.

Έτσι ερευνητές από αρκετά αμερικανικά ιδρύματα αποφάσισαν να συνεργαστούν για να μελετήσουν τα αποτελέσματα 3.700 νεογνών, εκ των οποίων περίπου 200 είχαν εκτεθεί σε μεθαμφεταμίνες κατά το εμβρυϊκό στάδιο.

Μετά από συνεκτίμηση των διαφορών σε παράγοντες όπως η προγεννητική φροντίδα και η μητρική χρήση καπνού, αλκοόλ και ινδικής κάνναβης, διαπίστωσαν ότι τα έμβρυα που είχαν εκτεθεί σε μεθαμφεταμίνες είχαν διπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν μικρά αναλογικά προς την ηλικία κυοφορίας συγκριτικά με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες.

Ελαφρώς περισσότερα από τα εκτεθειμένα βρέφη είχαν γεννηθεί πρόωρα: 9% έναντι 4%. Δεν προέκυψαν διαφορές ως προς το βάρος γέννησης μεταξύ των δύο ομάδων. Μια πιθανή εξήγηση για τις επιβλαβείς επιδράσεις της μεθαμφεταμίνης είναι επειδή συσφίγγει τα αιμοφόρα αγγεία της μητέρας περιορίζει την παροχή θρεπτικών ουσιών προς το έμβρυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου