Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή κατασκόπων ΗΠΑ - Ρωσίας

Η ανταλλαγή των κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας ολοκληρώθηκε  στην Βιέννη της Αυστρίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή (09/07) το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το αεροσκάφος που μεταφέρε τους 10 Ρώσους κατασκόπους, που επί χρόνια εργάζονταν για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SRV) και απελάθηκαν την Πέμπτη (08/07) από τις ΗΠΑ, προσγειώθηκε στη Βιέννη, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας σύμφωνα με το BBC.



Οι Ρώσοι πράκτορες, πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες, εκ των οποίων δύο είναι ζευγάρι, απελάθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού το δικαστήριο ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν, τους έκρινε ένοχους για κατασκοπεία υπέρ ξένης χώρας, ενώ οι εις βάρος τους κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, αποσύρθηκαν.
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος, Dmitry Medvedev, υπέγραψε τις αιτήσεις χάριτος 4 καταδικασθέντων στη Ρωσία για κατασκοπεία, στο πλαίσιο της ανταλλαγής τους με τους 10 κατασκόπους.
Σύμφωνα με το BBC, την ίδια στιγμή, σχεδόν ταυτόχρονα με το αεροσκάφος, που μετέφερε τους 10 κατασκόπους, προσγειώθηκε στη Βιέννη κι επίσημο ρωσικό πολιτικό αεροσκάφος, ενώ ο δικηγόρος ενός από τους 4 Ρώσουςκαταδικασθέντες, επιβεβαίωσε πως ο πελάτης του έχει ήδη αναχωρήσει από τη Μόσχα.
Ποιοι είναι οι “10”
Για πρώτη φορά μετά τη σύλληψή τους, έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του δικαστηρίου, αποκάλυψαν την πραγματική ταυτότητα 5 εκ των 10 Ρώσων εμπλεκομένων στην υπόθεση. Ειδικότερα, πρόκειται για τους :
- "Richard Murphy" και "Cynthia Murphy", που παραδέχτηκαν πως, ως Ρώσοι πολίτες, ονομάζονταν Vladimir Guryevκαι Lydia Guryev.
- "Donald Howard Heathfield" και "Tracey Lee Ann Foley", που παραδέχτηκαν πως, ως Ρώσοι πολίτες, ονομάζοντανAndrey Bezrukov και Elena Vavilova.
- "Juan Lazaro", που παραδέχτηκε πως, ως Ρώσος πολίτης, ονομαζόταν Μikhail Vasenkov.
Οι "Michael Zottoli" και "Patricia Mills", είχαν ομολογήσει νωρίτερα, πως τα ονόματά τους ως Ρώσων πολιτών, ήτανMikhail Kutsik και Natalia Pereverzeva, ενώ οι Anna Chapman και Mikhail Semenko, φαίνεται πως δρούσαν στιςΗνωμένες Πολιτείες με τα δικά τους ονόματα.
Ένας ενδέκατος ύποπτος, γνωστός ως "Christopher Metsos", συνελήφθη στην Κύπρο, όπου και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και έκτοτε καταζητείται.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο, κατονόμασε τους 4 κατασκόπους, που απελευθερώθηκαν στη Ρωσία. Πρόκειται για τους Igor Sutyagin, Sergei Skripal, Alexander Zaporozhsky και Gennadiy Vasilenko.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου