Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Βρουξισμός

Το τρίξιμο των δοντιών παρατηρείται, συνήθως, κατά τη διάρκεια του ύπνου χωρίς ο ασθενής να το γνωρίζει, αλλά ενημερώνεται γιά την κακή του συνήθεια απο τον ή τη συντροφό του. Eίναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρουσιάζεται στο 5-15% του πληθυσμού και καλείται βρυγμός ή βρουξισμός.

Ποια είναι τα αίτια του βρουξισμού;

Οι ερευνητές που έχουν μελετήσει το φαινόμενο του βρουξισμού έχουν καταλήξει ότι ο κυριότερος εκλυτικός παράγοντας είναι το stress που μας καταδυναστεύει καθημερινά. Η συσσώρευση όλης της καθημερινής έντασης εκδηλώνεται δυστυχώς και κατά τη διάρκεια του ύπνου με το τρίξιμο των δοντιών.
Ένας επίσης αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποιες συγκλισιακές παρεμβολές και δυσαρμονίες που προκύπτουν από πρόωρες επαφές δοντιών, εξαγωγές, στραβά δόντια ή κακότεχνες προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Κύριο σύμπτωμα, είναι η αποτριβή των δοντιών που επέρχεται βαθμιαία και αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην εμφάνισή σας όσο και στην λειτουργία του στοματογναθικού συστηματος.
Επίσης οι περισσότεροι "βρουξιστές" παραπονιούνται για πόνους στην κροταφογναθική άρθρωση, δυσκολία στην διάνοιξη του στόματος, πόνους στους μύς και ενοχλητικούς πονοκεφάλους.

Τί πρέπει να κάνετε;

Κατ' αρχάς, θα πρέπει να μειώσετε όλες τις πηγές που σας τροφοδοτούν με stress. Πρίν πέσετε γιά ύπνο, προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να σκέπτεστε ότι το στόμα σας πρέπει να είναι κλειστό με τα χείλη ενωμένα, αλλά τα δόντια απομακρυσμένα μεταξύ τους. Κλείστε ραντεβού με τον οδοντίατρο για να ενημερωθείτε για τον κατάλληλο τρόπο θεραπείας του προβλήματός σας.

Τι είδους θεραπείες υπάρχουν;

Υπάρχει μια σειρά θεραπευτικών σχημάτων που βασίζονται τόσο σε καθαρά οδοντιατρική παρέμβαση όσο και σε ψυχολογική υποστήριξη. Αρχικά θα πρέπει να γίνει εξέταση του στοματογναθικού σας συστήματος από τον οδοντίατρο, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί οποιαδήποτε συγκλισιακή δυσαρμονία. Αυτό μπορεί να γίνει με απλούς τρόπους, όπως ο εκλεκτικός τροχισμός ή πιο σύνθετους όπως η ορθοδοντική και η προσθετική αποκατάσταση.
Πολύ χρήσιμος και αποτελεσματικός στις περιπτώσεις βρουξισμού είναι και ο στοματικός νάρθηκας που κατασκευάζεται ειδικά για κάθε ασθενή και ως στόχο έχει τη χαλάρωση των μυών, την ανακούφιση των αρθρώσεων και την παρεμπόδιση της εξέλιξης του βρουξισμού.
Ο νάρθηκας χρησιμοποιείται για μία περίοδο που διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι πολλούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων, φοριέται κατά τη διάρκεια της νύχτας και γίνεται ανεκτός από τον ασθενή συνήθως μετά τις πρώτες χρήσεις.
Σε περιπτώσεις που η αποτριβή των δοντιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αντιαισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα, κρίνεται συνήθως απαραίτητη η ανακατασκευή της σύγκλισης με γέφυρες και στεφάνες.
in.gr health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου