Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Έξυπνες λύσεις για «επιτυχημένη» τρίτη ηλικία



Θεσσαλονίκη: Η σωματική και νοητική άσκηση, η μεσογειακή διατροφή, η λήψη μέτρων κατά των αγγειακών κινδύνων, στην ηλικία των 40-60 ετών, η κοινωνική αλληλεγγύη, ένα φλιτζάνι καφές, ένα ποτήρι κρασί και η αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης είναι οι έξυπνες λύσεις, που προτείνουν οι ειδικοί για την πρόληψη και καθυστέρηση της εμφάνισης της άνοιας και για πετυχημένα γηρατειά.

Τις έξυπνες λύσεις για πετυχημένα γηρατειά παρουσίασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης, στη Θεσσαλονίκη.
Τονίζοντας τη σημασία της μεσογειακής διατροφής, καθώς επίσης και της σωματικής και νοητικής εργασίας, η κ. Τσολάκη ανέφερε ως παράδειγμα ότι, στους μοναχούς της Ελλάδας και της Κύπρου η άνοια εμφανίζεται 10 χρόνια αργότερα από ό,τι στους άλλους ανθρώπους. Αυτό, το απέδωσε στη διατροφή τους, που βασίζεται στα ψάρια, το λάδι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, στην καθημερινή σωματική εργασία, αλλά και στην καθημερινή προσευχή.
«Αν καταφέρουμε να καθυστερήσουμε κατά 10 χρόνια την εμφάνιση της άνοιας, θα μειωθεί κατά 75% ο αριθμός των ατόμων, που πάσχουν από άνοια», ανέφερε η κ.Τσολάκη.
Αναφερόμενη στη σημασία της σωματικής άσκησης, η ίδια τόνισε ότι ακόμη και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα βοηθά στην πρόληψη της άνοιας. Σημαντική είναι και η συμβολή της νοητικής άσκησης στην πρόληψη της άνοιας, γι' αυτό και η κα Τσολάκη συνιστά: «Λύστε sudoku και σταυρόλεξα, παίξτε παιχνίδια, διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ και συμμετέχετε σε συζητήσεις υψηλού επιπέδου».
«Μελέτες έδειξαν ότι, ο καφές προφυλάσσει από την άνοια. Ναι, αλλά στο πλαίσιο της κοινωνικής συναναστροφής και αλληλεγγύης. Γι' αυτό πιείτε ένα φλιτζάνι καφέ, συζητώντας με τους φίλους σας. Εξάλλου, ένα ποτήρι κρασί την ημέρα βοηθά στην πρόληψη της άνοιας, γιατί έχει αγγειοδιασταλτική δράση και βοηθά να φτάσει στα αγγεία του εγκεφάλου το οξυγόνο και η γλυκόζη. Καταπολεμήστε το άγχος και αντιμετωπίστε την κατάθλιψη γιατί είναι παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνισης της άνοιας», πρόσθεσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Τόνισε, επίσης, τη σημασία της πρόληψης των κινδύνων που προκαλούν οι αγγειακοί παράγοντες και συνέστησε αποφυγή του καπνίσματος και προσοχή, όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων είναι υψηλές, ιδίως κατά τις ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου