Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Κίνδυνος πτώσης για τους ηλικιωμένους που φορούν πολυεστιακά γυαλιά



Λονδίνο: Πολλές πτώσεις θα μπορούσαν να αποτραπούν αν οι ηλικιωμένοι δεν χρησιμοποιούσαν πολυεστιακά γυαλιά οράσεως όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού, συμβουλεύουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal, οι πτώσεις είναι κύρια αιτία θανάτου και ανικανότητας στους ηλικιωμένους, αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 40% των πτώσεων μπορεί να προληφθεί αν οι ηλικιωμένοι δεν φορούν πολυεστιακά γυαλιά οράσεως εκτός σπιτιού.
Οι φακοί μεταβλητής εστίασης χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ηλικιωμένους καθώς διορθώνουν ταυτόχρονα την μυωπία και την πρεσβυωπία, φορώντας ένα ζευγάρι γυαλιά.
Ωστόσο ομάδα ειδικών από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας επισημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι φακοί οράσεως δημιουργούν προβλήματα ισορροπίας στους ηλικιωμένους.
Ο κίνδυνος πτώσης σε σχέση με την χρήση πολυεστιακών φακών οράσεως έχει και παλαιότερα μελετηθεί, ειδικά όταν πρόκειται για την χρήση τους εκτός σπιτιού ή την ανάβαση ή κατάβαση σκάλας. Αλλά ο κίνδυνος εξανεμίζεται από τα οφέλη των φακών ως προς την διεκπεραίωση καθημερινών δραστηριοτήτων που απαιτούν αλλαγές ως προς το εστιακό μήκος (π.χ. οδήγηση, ψώνια, μαγείρεμα).
Οι Αυστραλοί ερευνητές συγκρότησαν μια ομάδα περίπου 600 ατόμων άνω των 65 ετών με ιστορικό πτώσεων. Όλοι χρησιμοποιούσαν πολυεστιακά γυαλιά οράσεως και τα φορούσαν τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού.
Στους μισούς έδωσαν μονοεστιακά γυαλιά οράσεως για χρήση εκτός σπιτιού και στους άλλους μισούς όχι. Τελικά, η πρώτη ομάδα είχε 8% λιγότερες πτώσεις από την δεύτερη. Για όσους έβγαιναν συχνά έξω, η διαφορά ήταν σημαντική, 40% λιγότερα ατυχήματα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, οι ηλικιωμένοι που είναι δραστήριοι θα πρέπει να μην χρησιμοποιούν πολυεστιακά γυαλιά οράσεως εκτός σπιτιού και να προτιμούν τα μονοεστιακά. Ωστόσο, όσοι περνούν πολλές ώρες κατ� οίκον μπορούν να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα πολυεστιακά γυαλιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου