Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Τί είναι η Ηπατίτιδα Β


Δημήτριος Τσαντούλας
Αμ.Επ.Καθηγητής-Ηπατολόγος
Διευθυντής Ηπατολογικού Kέντρου
Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Τί είναι ηπατίτιδα Β;

Είναι φλεγμονή του ήπατος που οφείλεται σε μόλυνση από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV).

Πώς εμφανίζεται το νόσημα;

Λίγους μήνες μετά τη μόλυνση, ένα άτομο είναι δυνατόν να εμφανίσει οξεία ηπατίτιδα Β, που εκδηλώνεται κυρίως με ίκτερο, μεγάλη αδυναμία και ανορεξία. Σε σπάνιες περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρή (κεραυνοβόλος) και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Πώς εξελίσσεται το νόσημα;

Στους ενήλικους, η οξεία ηπατίτιδα εξελίσσεται συνήθως ομαλά και μόνο ένα μικρό ποσοστό (μικρότερο από 5%) μεταπίπτει σε χρόνια. Η χρόνια ηπατίτιδα Β είναι μία σοβαρή νόσος, αφού συχνά εξελίσσεται σε κίρρωση ή και καρκίνο του ήπατος. Πολύ συχνά παρουσιάζει λίγα συμπτώματα, και μάλιστα μη ειδικά (αδυναμία, ανορεξία), ή και καθόλου. Υπάρχουν φορείς της νόσου που δεν το γνωρίζουν; Ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας έχει η παρουσία ατόμων που έχουν στο αίμα τους δείκτες μόλυνσης από τον ιό της ηπατίτιδας Β (επιφανειακό ή αυστραλιανό αντιγόνο θετικό, HbsAg+) περισσότερους από έξι μήνες, χωρίς σημεία της νόσου (ασυμπτωματικοί φορείς). Τα άτομα αυτά δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά πρέπει να παρακολουθούνται συχνά, προκειμένου να μην αναπτυχθεί καρκίνος του ήπατος. Οι χρόνιοι ασυμπτωματικοί φορείς είναι η κύρια πηγή μόλυνσης για τους υγιείς.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Β;

Η κύρια πηγή μόλυνσης είναι το αίμα των νοσούντων ατόμων. Οι τρόποι μετάδοσης είναι οι εξής:
· Χρήση μολυσμένων οργάνων ( βελόνες, σύριγγες, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κ.λπ.)
· Σεξουαλική επαφή (ετεροφυλοφιλική, ομοφυλοφιλική)
· Μόλυνση του νεογνού από πάσχουσα μητέρα, την ώρα του τοκετού.
Η μετάγγιση μολυσμένου αίματος είναι σήμερα ένας σπανιότατος τρόπος μετάδοσης μιας και το αίμα ελέγχεται πολύ ικανοποιητικά σε όλες τις αιμοδοσίες. Από τον τρόπο μετάδοσης, διαμορφώνονται οι ομάδες ατόμων που έχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν.
Τέτοιες ομάδες είναι:
· Χρήστες ναρκωτικών ουσιών
· Ομοφυλόφιλοι
· Εκδιδόμενες γυναίκες
· Πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς
· Αιμοκαθαιρόμενοι
· Υγειονομικό προσωπικό
· Συγγενείς φορέων
· Ατομα με συχνή εναλλαγή ερωτικού συντρόφου
· Προσωπικό φυλακών

Έχω μολυνθεί από ιό ηπατίτιδας Β; Πάσχω από ηπατίτιδα Β;

Για να διαπιστώσετε αν έχετε μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β, χρειάζεται μόνο μια απλή εξέταση αίματος για την αναζήτηση του αυστραλιανού αντιγόνου. Εάν η εξέταση βγει θετική, θα συμπληρωθεί με κάποιες άλλες, απλές επίσης εξετάσεις αίματος, που θα καθορίσουν εάν πάσχετε από ηπατίτιδα Β. Εάν διαπιστωθεί ότι πάσχετε από ηπατίτιδα Β, πρέπει να υποβληθείτε σε ειδική θεραπεία. Για τη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας υπάρχουν αισιόδοξα νέα.

Πώς θα προφυλαχθώ από τη μόλυνση;

Θα πρέπει να τηρείτε πάντα αυστηρά μέτρα υγιεινής. Ειδικότερα: · Αποφεύγετε να μοιράζεστε με άλλους βελόνες ή προσωπικά αντικείμενα (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια, ψαλίδια κ.λπ.) · Χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή · Εμβολιαστείτε κατά της ηπατίτιδας Β σε όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο της ηπατίτιδας πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά στα νεογνά και σε παιδιά ηλικίας 12 ετών. Ζητήστε τη συμβουλή ειδικού γιατρού (ηπατολόγου ή γαστρεντερολόγου), κατά προτίμηση σε ειδικό κέντρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου