Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Υποθαλάσσιος ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός

Υποθαλάσσιος ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός

Υποθαλάσσιο ποταμό μεγάλων διαστάσεων ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Ο ποταμός που αποτελεί τον μόνο ενεργό υποθαλάσσιο ποταμό έχει κανονική κοίτη, παραποτάμους, ρεύματα, καταρράκτες και μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα, όπως ακριβώς δηλαδή ένας κανονικός ποταμός

Το βάθος του φτάνει ακόμα και τα 35 μέτρα σε μερικά σημεία, το μήκος του είναι 60 χιλιόμετρα, το πλάτος του 800 μέτρα και το νερό του κυλά με 6,5 χιλιόμετρα την ώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως κάθε δευτερόλεπτο ρέουν 22.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τον Ρήνο.
Ο όγκος νερού που μεταφέρει είναι 350 φορές μεγαλύτερος από του Τάμεση και αν βρισκόταν στην επιφάνεια θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη από άποψη όγκου νερού.
Το νερό του υποθαλάσσιου βυθού διασχίζει τον καθοδικό βυθό που είναι κοντά στις ακτές και σιγά-σιγά χύνεται στην άβυσσο της Μαύρης Θάλασσαςόπως ακριβώς δηλαδή ένας επίγειος ποταμός που διασχίζει την ξηρά με καθοδική φορά και χύνεται στη θάλασσα.
Τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν βρεθεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπου εκβάλλει ο Αμαζόνιος. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ρεύμα νερού να διασχίζει ένα τέτοιο κανάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου