Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Οι εντολές της τρίτης δόσης


Χωρίς απαιτήσεις πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων τουλάχιστον προς το παρόν, αλλά με εντολή άμεσης και πλήρους εφαρμογής ενός αυστηρού πακέτου διαρθρωτικών αλλαγών με σαφή χρονοδιαγράμματα και στόχους που θα αποτυπώνονται στο νέο μίνι Μνημόνιο, η ελληνική οικονομία πέρασε τις θερινές εξετάσεις της τρόικας εξασφαλίζοντας τη δεύτερη δόση του δανείου 9 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο. 

Για να εξασφαλιστεί όμως και η δόση των 9 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου, οι ελεγκτές και πιστωτές της ελληνικής οικονομίας απαιτούν σειρά μέτρων εδώ και τώρα. Στον κατάλογο των δέκα εντολών που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, με προφανές πολιτικό κόστος, περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς και μηχανικούς, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειες με πώληση μονάδων της ΔΕΗ ή εναλλακτική ισοδύναμου αποτελέσματος λύση, αλλά και το τέλος των ελλειμμάτων, της αδιαφάνειας και της σπατάλης σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νοσοκομεία.
«Γάγγραινα οι ΔΕΚΟ»
Οι ελεγκτές χαρακτηρίζουν γάγγραινα τις ΔΕΚΟ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος από τυχόν κατάπτωση των εγγυήσεων 26 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να δανείζονται τα τελευταία χρόνια και να καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο να επιβιώνουν. Παράλληλα, θεωρούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η αδυναμία ελέγχου σε νοσοκομεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι παρατηρήσεις αυτές θα αποτυπώνονται στο επονομαζόμενο μίνι Μνημόνιο που θα συνυπογράψει ο υπουργός Οικονομικών με την τρόικα και θα συνοδεύει την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία θα διατυπώνεται παράλληλα προβληματισμός για την έκρηξη του πληθωρισμού αλλά και την υστέρηση των δημοσίων εσόδων. «Η αξιολόγηση θα είναι θετική, αλλά θα υπάρξει παράλληλα συγκεκριμενοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, όπως για παράδειγμα για την αγορά ενέργειας και τα κλειστά επαγγέλματα» λέει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που τονίζει κατηγορηματικά ότι «η τρόικα δεν ζητά νέα μέτρα και κυρίως δεν ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα».

Οι ελεγκτές της τρόικας που ολοκλήρωσαν τον κύκλο των επαφών τους σε υπουργεία και φορείς, παρέμειναν χθες για τρεις και πλέον ώρες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην Πλατεία Συντάγματος ενημερώνοντας για τα καλώς και κακώς κείμενα που διαπίστωσαν και περιγράφοντας επί της ουσίας τα αιτήματα που θα διατυπώσουν.
Ανοίγουν τα χαρτιά τους
Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών και την Τετάρτη, εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους με το προσχέδιο της έκθεσής τους. Το κείμενο αυτό θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση, ενώ στις 23 Αυγούστου η Ελλάδα θα υποβάλει και επισήμως το αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης δόσης του δανείου. Το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από την Ε.Ε. θα ανάψει στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Εurogroup και Εcofin στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα γίνουν ανάλογες διαδικασίες και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η έκθεση αξιολόγησης θα τεθεί προς έγκριση στις 10 Σεπτεμβρίου και στις 13 του μήνα θα δοθεί η εντολή εκταμίευσης για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στη δεύτερη δόση του δανείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου