Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Τι είναι η ανεμευλογιά;

Τι είναι η ανεμευλογιά;

Η ανεμευλογιά είναι μία πολύ μεταδοτική, ήπια πάθηση της παιδικής κυρίως ηλικίας, που προκαλείται από τον ιό της ανεμευλογιάς έρπητα ζωστήρα.

Πώς εκδηλώνεται και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Η ανεμευλογιά χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κνησμώδους εξανθήματος, το οποίο μπορεί να είναι πολύ εκτεταμένο. Το εξάνθημα αποτελείται από πολλές μικροσκοπικές ερυθρές φυσαλίδες που μπορεί να περιέχουν υγρό και μπορεί να συνυπάρχουν με εφελκίδες (εξανθήματα με καφέ κρούστα). Οι φυσαλίδες αυτές εμφανίζονται κατά ομάδες πρώτα στον κορμό και μετά στα άκρα και το πρόσωπο, μέσα σε δύο με τέσσερις μέρες. Ο κνησμός μπορεί να είναι πολύ έντονος και ενοχλητικός. Πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος, μπορεί να προηγούνται συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης με κακουχία και χαμηλό πυρετό, που μπορεί να διαρκέσουν μία ημέρα. Η διάγνωση της ανεμευλογιάς γίνεται εύκολα από τη χαρακτηριστική εικόνα του εξανθήματος.

Πώς μεταδίδεται η ανεμευλογιά;

Ο ιός ταξιδεύει με τη βοήθεια των σταγονιδίων του βήχα και της αναπνοής, ενώ η νόσος μεταδίδεται και με την απευθείας επαφή με αντικείμενα που έχουν έλθει σε επαφή με το εξάνθημα, όπως πετσέτες ή ρούχα. Ο ασθενής μεταδίδει τη νόσο δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και μέχρι όλα τα εξανθήματα να έχουν σχηματίσει κρούστα. Μετά τη λοίμωξη, ο ασθενής έχει αποκτήσει ανοσία για όλη του τη ζωή και δεν κινδυνεύει να νοσήσει ξανά.

Είναι επικίνδυνη νόσος και ποιες επιπλοκές μπορεί να παρατηρηθούν;

Η ανεμευλογιά είναι συνήθως ήπια και καλοήθης νόσος. Παρ' όλα αυτά, όταν το άτομο προσβληθεί σε μεγάλη ηλικία, η νόσος μπορεί να είναι βαρύτερη. Οι πιο συχνές επιπλοκές αφορούν στην επιμόλυνση των εξανθημάτων που αντιμετωπίζονται με καλή καθαριότητα ή αντιβιοτική αγωγή.

Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια;

Συνήθως εφαρμόζονται γενικά μέτρα για τον περιορισμό του κνησμού. Τέτοια είναι η κάλυψη του δέρματος με ψυχρά επιθέματα και η χρήση ειδικών λοσιόν. Πολύ μεγάλη βοήθεια μπορεί να προσφέρουν και τα αντιισταμινικά σκευάσματα. Τα νύχια του παιδιού πρέπει να κόβονται, ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα επιμόλυνσης λόγω του κνησμού. Πολύ σημαντικό είναι να μη χρησιμοποιείται ασπιρίνη για την ελάττωση του πυρετού, επειδή η χρήση της σε αυτή την περίπτωση έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση του συνδρόμου Reye.
in.gr health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου