Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Τι είναι η αλλεργική ρινίτιδα;

Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει ανοσοποιητικό σύστημα που τον προστατεύει από μικροοργανισμούς. Η αλλεργία προκύπτει όταν αυτό υπεραντιδρά εναντίον ουσιών που είναι θεωρητικά αβλαβείς, όπως η γύρη, η σκόνη, και στους περισσότερους ανθρώπους δεν προκαλούν ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην αλλεργική ρινίτιδα το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά εναντίον της γύρης από διάφορα φυτά, η οποία κυκλοφορεί στον αέρα την εποχή της ανθοφορίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας;

Η μπουκωμένη μύτη (ρινική συμφόρηση), το συχνό φτέρνισμα και η αυξημένη παραγωγή βλέννας είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα. Αυτά μπορεί να συνοδεύονται από πονοκέφαλο και διαταραχές της όσφρησης. Είναι εποχικά, δηλαδή παρουσιάζουν μεγάλη έξαρση όταν κυκλοφορεί στον αέρα η γύρη στην οποία το άτομο είναι αλλεργικό. Η εποχή αυτή συμπίπτει με την περίοδο ανθοφορίας του συγκεκριμένου φυτού. Ο γιατρός δεν δυσκολεύεται να κάνει διάγνωση, που βασίζεται στα συμπτώματα του ασθενούς και στη χαρακτηριστική τους συνάρτηση με την εποχή. Σπανιότερα απαιτούνται κάποιες εξετάσεις αίματος, που δείχνουν το βαθμό αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μπορώ με κάποιον τρόπο να προλάβω την εμφάνιση των συμπτωμάτων;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η αποφυγή των ουσιών που την προκαλούν. Όσοι έχουν έντονες ενοχλήσεις, μπορούν τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους να συμβουλεύονται τα δελτία με τα επίπεδα της γύρης που κυκλοφορεί στον αέρα.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης των αλλεργικών συμπτωμάτων είναι με τη χρήση ειδικών ρινικών σπρέι για την αποσυμφόρηση της μύτης ή αντιισταμινικών σκευασμάτων. Αυτά ανακουφίζουν, αλλά δεν θεραπεύουν το αίτιο. Συχνά λοιπόν συστήνεται θεραπεία απευαισθητοποίησης. Αφού πρώτα γίνει δοκιμαστικό τεστ στο δέρμα ώστε να διαπιστωθεί σε ποιες ακριβώς ουσίες είναι αλλεργικός ο ασθενής, ακολουθεί ειδική αγωγή με ενέσεις του αλλεργικού παράγοντα σε μικρές ποσότητες. Η δόση συνεχώς αυξάνεται και έτσι ο οργανισμός συνηθίζει την ουσία που ευθύνεται για τα συμπτώματα και παύει να αντιδρά με την ίδια ένταση, προκαλώντας την ύφεση των συμπτωμάτων. Η αγωγή αυτή γίνεται πάντα με την επίβλεψη ειδικού αλλεργιολόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου