Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Λίγα λουλούδια στη Σταδίου 23







Με νέα πανεργατική απεργία που θα γίνει την ημέρα ψήφισης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και με συλλαλητήριο στην Αθήνα, το Σάββατο 29 Μαΐου, θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων. 
Τα χθεσινά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ήταν μαζικά αλλά μικρότερα σε σχέση με τα προηγούμενα της 5ης Μαρτίου- γεγονός που αποδίδεται και στην απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Το χαρακτηριστικό τους αυτή τη φορά ήταν ότι δεν υπήρξαν επεισόδια, αλλά κυριάρχησαν συνθήματα υβριστικά για το σύνολο του πολιτικού κόσμου, τα οποία εντάθηκαν όταν το πλήθος έφτασε μπροστά στη Βουλή. Την ώρα που η πορεία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ έφτασε έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας Μarfin στην οδό Σταδίου, εκπρόσωποι εργαζομένων άφησαν λουλούδια, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Οι διαδηλωτές, στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την Πλατεία Συντάγματος, όπου ορισμένοι παρέμειναν μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα. Πριν και κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, αστυνομικοί προσήγαγαν 98 νεαρούς από τα Εξάρχεια και άλλες κεντρικές περιοχές της Αθήνας.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ήταν καθολική- σύμφωνα με τα στοιχεία τους σε αρκετούς χώρους δουλειάς η συμμετοχή άγγιξε το 100%, όπως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα Διυλιστήρια, τα πλοία και τα λιμάνια.

Στην ομιλία του, στο Πεδίον του Αρεως, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος μίλησε για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ενώ ο γεν. γραμ. της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης κάλεσε τους εργαζομένους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση «είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη χρεοκοπία» και ότι «η διάλυση του Ασφαλιστικού θα μας οδηγήσει στη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής». Το ΠΑΜΕ
Χωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) στις 10.00, στην Ομόνοια. Ακολούθησε πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια οι διαδηλωτές έφθασαν στο Θησείο, όπου διαλύθηκαν. Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υπογράμμισε πως «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». «Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, μέλη του ΠΑΜΕ προχώρησαν αιφνιδιαστικά, νωρίς χθες το πρωί, σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου Εργασίας.

ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ
Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και νέο συλλαλητήριο στις 29 Μαΐου ετοιμάζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

«Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε»

ΟΛΕΣ τις κατακτήσεις μας τις παίρνουν πίσω. Τόσοι αγώνες για καλύτερες συνθήκες ζωής ακυρώνονται. Η κατάσταση στον χώρο μου είναι τραγική, καθώς δεν υπάρχει δουλειά. Υπήρχε και στο παρελθόν μια κάμψη αλλά αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πρωτοφανές.

Κινδυνεύουν πια όλα, οι συντάξεις μας, οι μισθοί μας και το κυριότερο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την ανεργία. Από μας, τους ανθρώπους της δουλειάς, παίρνουν και τα λίγα που μας έχουν απομείνει. Να πληρώσουν αυτοί που προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα. Μια ζωή ακούς ότι φταίει ο επόμενος, φταίνε οι προηγούμενοι, φταίει ο σημερινός. Τριάντα χρόνια τώρα τα ίδια ακούμε. Οι ευθύνες γίνονται μπαλάκι και ο ένας τις ρίχνει στον άλλον.


«Τα παιδιά μας δεν έχουν μέλλον»

ΝΙΩΘΩ οργή και απογοήτευση. Αισθάνομαι ότι μας κοροϊδεύουν. Αλλα λένε τη μία ημέρα και μετά κάνουν τα ακριβώς αντίθετα. Νιώθω ότι τα παιδιά μας είναι χαμένα, δεν έχουν κανένα μέλλον. Γι΄ αυτό βγαίνουμε στους δρόμους να διαμαρτυρηθούμε, να αφήσουμε μια παρακαταθήκη. Η ασυνέπεια έχει προκαλέσει τέτοια σύγχυση στον κόσμο ώστε νιώθουμε ξεκρέμαστοι. Αύριο δεν ξέρεις τι σε περιμένει, δεν ξέρεις τι να πιστέψεις.

Εχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους νέους. Η οικονομική κρίση πιστεύω ότι υπάρχει, αλλά σίγουρα εγώ με τον μισθό που παίρνω δεν δημιούργησα το πρόβλημα. Αυτοί που πραγματικά ευθύνονται θα συνεχίσουν μια χαρά την πορεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου