Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Ουσία του εγκεφάλου μάς βάζει σε κίνδυνο

Σεξ χωρίς προφυλάξεις, σούζες με μηχανές, κάπνισμα, ναρκωτικά ή αλκοόλ, είναι μερικοί από τους κινδύνους που εκτίθενται συχνά οι νέοι. Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπεύθυνοι δεν είναι γονείς και δάσκαλοι, αλλά η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με αμερικανούς ψυχολόγους, η απάντηση βρίσκεται στην υπερευαισθησία του εφηβικού εγκεφάλου στα σήματα της ντοπαμίνης, μίας ισχυρής βιοχημικής ουσίας που ενισχύει την ευχαρίστηση που αισθανόμαστε σε περιπτώσεις ανταμοιβής μίας προσπάθειας.
Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Jessica Cohen από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, έθεσε υπό παρακολούθηση 45 άτομα τριών ηλικιακών ομάδων, παιδιά από 8 έως 12 ετών, εφήβους από 14 μέχρι 19 ετών και ενηλίκους 25 με 30 ετών.
Οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν κάποιες εικόνες και να δηλώσουν εάν ταιριάζουν με σχέδιο που είναι τυπωμένο σε μπλουζάκια, καθένα από τα οποία αναπαριστά το σήμα δύο εικονικών πανεπιστημίων.
Για κάθε σωστή απάντηση κέρδιζαν 25 σεντς ή πέντε δολάρια.
Την ώρα που απαντούσαν ήταν συνδεδεμένοι με μαγνητικό τομογράφο, που κατέγραφε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο σε σχέση με τα νευρωνικά δίκτυα και τα σήματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του τομογράφου, η περιοχή του εγκεφάλου που είναι ευαίσθητη στη ντοπαμίνη, φωτίζεται πιο έντονα στους εφήβους, όταν λαμβάνουν την ανταμοιβή, από ήταν ότι στα παιδιά και τους ενήλικες.
«Η έρευνά δείχνει ότι οι ο εγκέφαλος των εφήβων ανταποκρίνεται πολύ ευχάριστα σε μία ανταμοιβή που δεν περιμένουν να πάρουν. Δεν μετρήσαμε τα επίπεδα της ντοπαμίνης, αλλά υποθέτουμε πως αυτή είναι η αιτία», εξηγεί η Cohen.
Εντούτοις, συμπληρώνει η ίδια, πως «και οι ενήλικες χαίρονται ιδιαίτερα όταν παίρνουν κάποια ανταμοιβή, απλώς μπορούν να καταπιέσουν αυτό το συναίσθημά τους, γιατί σκέφτονται πριν δράσουν».
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου