Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Τα καρύδια εχθροί της χοληστερόλης


Τα καρύδια μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερόλης, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου Archives of Internal Medicine. Η ανασκόπηση 25 παλαιότερων μελετών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 600 άτομα, οδήγησε στο συμπέρασμα πως κατά μέσο όρο η κατανάλωση 67 γραμμαρίων καρυδιών την ημέρα μειώνει την χοληστερόλη κατά 7,4%.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα πιστεύουν ότι τα καρύδια μπορεί να συντελέσουν στην πρόληψη της απορρόφησης της χοληστερόλης. Ωστόσο, Βρετανοί ειδικοί δέχονται ότι τα καρύδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγιεινή διατροφή, αλλά προειδοποιούν ότι δεν θα πρέπει το άτομο να καταναλώνει ψημένα καρύδια, αλατισμένα ή επικαλυμμένα με ζάχαρη.

Βέβαια, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το γιατί τα καρύδια έχουν αυτή την επίδραση, αν και μια εικασία είναι ότι οφείλεται στις φυτικές στερόλες που περιέχουν, που πιστεύεται ότι παρεμβαίνουν στην απορρόφηση της χοληστερόλης. Ο Δρ Χουάν Σαμπάτ, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης καρυδιών στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής θα πρέπει να γίνει στόχος κάθε ανθρώπου. Η επίδραση είναι δοσο-εξαρτώμενη και διαφορετικά είδη καρυδιών έχουν όμοιες επιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου