Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Νέα μέθοδος για τον εντοπισμό του καρκίνου


Μια νέα ανακάλυψη για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που έχουν περάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, έρχεται από τον Karen Lou, του Κέντρου Καρκίνου Anderson, του πανεπιστημίου του Texas.

Η νέα τεχνική χρησιμοποιεί ένα μαθηματικό μοντέλο για να αξιολογήσει τις τάσεις της πρωτεΐνης CA-125 (η οποία αυξάνεται στις περιπτώσεις καρκίνου) που εμφανίζονται στα τεστ αίματος, σε συνδυασμό με την ηλικία της ασθενούς. Τη διαδικασία ακολουθεί υπέρηχος και έλεγχος από γυναικολόγο-ογκολόγο.

Το τεστ για την πρωτεΐνη είναι λιγότερο ευαίσθητο στα αρχικά στάδια του καρκίνου, γι' αυτό είναι σημαντικό να μπορεί ο γιατρός να μεταφράσει έγκαιρα και αξιόπιστα τα αποτελέσματα της αιματολογικής εξέτασης.

Κατά την 8ετή διάρκεια της έρευνας παρακολουθήθηκαν 3.238 γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών, οι οποίες δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ωοθηκών ή μαστού. Η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της νέας μεθόδου αποδείχτηκε ότι ήταν 99,7%, γεγονός πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι το 70% των καρκίνων των ωοθηκών εντοπίζονται σε προχωρημένο στάδιο.

Παραμένει το αίτημα, η νέα μέθοδος να δοκιμαστεί και να επιβεβαιωθεί από άλλες μεγάλες έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου