Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Νέα υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Fitch

Την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας υποβάθμισε την Παρασκευή ο οίκος Fitch, οδηγώντας σε νέα υποχώρηση του ευρώ και εντείνοντας τους φόβους για τις ασθενείς οικονομίες του νότου της ευρωζώνης.

Η ανακοίνωση της Fitch έγινε αφού είχαν κλείσει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προκάλεσε ωστόσο νέα υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (1,232). Πλέον μόνον η Moody’sεξακολουθεί να «βαθμολογεί» τα ισπανικά ομόλογα με τον μεγαλύτερο βαθμό αξιοπιστίας.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση της Fitchότι η προσπάθεια μείωσης του χρέους στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα θα επιβαρύνει μεσοπρόθεσμα την ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας», δήλωσε ο Μπράιαν Κούλτον, αναλυτής της Fitch.
Την Πέμπτη η κυβέρνηση Θαπατέρο είχε κατορθώσει να περάσει με οριακή πλειοψηφία από το κοινοβούλιο το πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει περικοπές 15 δισ. ευρώ μέσω της μείωσης των μισθών κατά 5% στο Δημόσιο, του παγώματος των συντάξεων και της περιστολής των δημοσίων επενδύσεων.
Η Fitch, δικαιολογώντας την υποβάθμιση, εκφράζει δυσπιστία για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τις περικοπές, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι αρμόδιες για την εφαρμογή πολλών από τα μέτρα είναι οι 17 αυτόνομες περιφέρεις της χώρας.
Αναλυτές επισημαίνουν στους Financial Times το γεγονός ότι η υποβάθμιση ανακοινώθηκε λίγο πριν κλείσουν οι αγορές, προκαλώντας αναταραχή και εσπευσμένες ρευστοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι υποβαθμίσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας τον Απρίλιο από τη StandardandPoor‘s είχαν επίσης δημοσιοποιηθεί λίγο πριν κλείσουν τα χρηματιστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου