Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Για ποιούς χάθηκε ο 13ος και 14ος μισθός


Η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα επώδυνα μέτρα άρχισε. Η συμφωνία για τον δανεισμό από ΔΝΤ και Ε.Ε. έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ο σχετικός νόμος αναμένεται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα διασώθηκαν μεν, αλλά θα μειωθούν δραματικά και θα μετατραπούν σε πριμ παραγωγικότητας ή θα ενσωματωθούν στους άλλους 12.
Στο Δημόσιο, ο 13ος και ο 14ος μισθός καταργούνται, οι μισθοί «παγώνουν» για 3 χρόνια και δεν αποκλείονται περαιτέρω περικοπές στα ήδη «ψαλιδισμένα» επιδόματα.
Απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι όλων των τομέων, καθώς καταργούνται η 13η και η 14η σύνταξη. Στους χαμηλοσυνταξιούχους το χάπι θα «χρυσωθεί» με ένα ειδικό επίδομα στο τέλος του έτους.
Δεδομένες θεωρούνται η αύξηση του ΦΠΑ (η δεύτερη εντός ολίγων μηνών) και η αύξηση κατά 10% (η τρίτη τους τελευταίους μήνες) σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.
Παράλληλα, αυξάνεται το όριο των απολύσεων σε 4% - 5% (από 2%) και επισπεύδονται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο.
Το νόμο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα έχει αναλάβει να συντάξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος και οι νομικές λεπτομέρειές του συζητήθηκαν σε μαραθώνια μυστική σύσκεψη υπουργών και τρόικαςστη Βουλή την Κυριακή και θα ψηφιστούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη. στο πρώην υπουργείο Ανάπτυξης. Τα νέα μέτρα θα πάνε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου