Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις ταραχές στο Κιργιστάν




Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις εθνοτικές ταραχές που έχουν ξεσπάσει στο Κιργιστάν, καθώς στρατός και αστυνομία αδυνατούν μέχρι στιγμής να ελέγξουν το κύμα βίας.
Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, 51 είναι μέχρι στιγμής τα θύματα και 700 οι τραυματίες από τις επιθέσεις ένοπλων Κιργίζιων σε συνοικίες όπου κατοικούν Ουζμπέκοι.

Η κυβέρνηση της Κιργιζίας έχει ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας προκειμένου να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.
«Έχουμε ανάγκη να έρθουν στη χώρα στρατεύματα από το εξωτερικό για να ηρεμήσει η κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Ρόζα Οτουνμπάγεβα. «Απευθύναμε έκκληση στη Ρωσία για βοήθεια και έστειλα ήδη επιστολή προς τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ», πρόσθεσε η ίδια.

Χιλιάδες Ουζμπέκοι κατευθύνονται στα σύνορα με το γειτονικό Ουζμπεκιστάν, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν την Παρασκευή στο Ος, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κιργιζίας.
Στη χώρα διατηρούν στρατιωτικές βάσεις τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία, ενώ επίκειται και η κρίσιμη ψηφοφορία στις 27 Ιουνίου, όπου οι πολίτες καλούνται να επικυρώσουν το νέο σύνταγμα της χώρας εν όψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση έχει κηρύξει την περιοχή του Ος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν επιστρατεύσει στρατιώτες, οχήματα και ελικόπτερα προκειμένου να επιβάλλουν την τάξη.
Πολλά κτίρια στο κέντρο της πόλης έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ στη ουζμπεκική συνοικία καίγονται και σπίτια. Σύμφωνα με τις καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων, μασκοφόροι νεαροί εισβάλουν σε κατοικίες, γραφεία και καταστήματα, αρπάζουν ό,τι βρουν και μετά πυρπολούν τα κτίρια.
Ομάδες νεαρών Κιργίζιων καταφθάνουν οδικώς στο Ος, οπλισμένοι με λοστούς, ενώ ορισμένοι φέρουν και αυτόματα όπλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου