Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Εγκυμοσύνη και Yoga



Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή της κάθε γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο οργανισμός δέχεται σημαντικές αλλαγές, είτε λόγω της αύξησης του βάρους είτε λόγω των ορμονικών διαταραχών που δημιουργούνται.


Η πρώτη προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στη μέση και πιάσιμο των μυών, ενώ η δεύτερη εναλλαγές στη διάθεση. Οι μέλλουσες μητέρες λοιπόν με τόσες αλλαγές που δέχονται απότομα στη ζωή τους δεν νιώθουν άνετα να ξεκινήσουν να γυμνάζονται, είτε και να συνεχίσουν.

Παρόλα αυτά ειδικοί και γιατροί βεβαιώνουν ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης η άσκηση, και συγκεκριμένα η yoga μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η εγκυμοσύνη στον οργανισμό.

Στην περίπτωση που μια γυναίκα δεν γυμναζόταν πριν τη σύλληψη η εγκυμοσύνη δεν είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει. Αν πάλι θέλει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής yoga θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί τον γυναικολόγο της και φυσικά έναν έμπειρο δάσκαλο yoga.

Στόχος της yoga είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να διατηρηθεί η καλή υγεία, η ευεξία, να προετοιμαστούν σωματικά και ψυχολογικά οι έγκυες για την ώρα του τοκετού, να ελαττώσουν τις σωματικές ενοχλήσεις, να απελευθερώνουν τις εντάσεις που τους δημιουργεί η εγκυμοσύνη, να μάθουν τρόπους χαλάρωσης και διαχείρισης των ωδινών του τοκετού αλλά και να απασχοληθούν δημιουργικά κατά την περίοδο των 9 αυτών μηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου