Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αποκαλύψεις για τη μεταβίβαση εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου







Σημαντικές αποκαλύψεις για τη μεταβίβαση παραλίμνιων εκτάσεων της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, πολλά χρόνια πριν, φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».
Μάλιστα το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι ο Σωκράτης Ξυνίδης, νυν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, συναινούσε να αποδοθούν στο μοναστήρι εκτάσεις, οι οποίες είχαν δεσμευτεί για το λιμάνι του Πόρτο Λάγος.


Η υπόθεση έχει βάθος χρόνου στο 2001, όταν στις 2 Απριλίου η λιμενική επιτροπή του Λάγος, στην οποία συμμετείχε ο κ. Ξυνίδης, κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον αποχαρακτηρισμό τμήματος της χερσαίας ζώνης. Τότε, η λιμενική επιτροπή, με την ψήφο του κ. Ξυνίδη, αποφάσισε ομόφωνα τον αποχαρακτηρισμό δύο τμημάτων, τα οποία αποδίδονται στη Μονή Βατοπεδίου.
Μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «στους προτεινόμενους προς αποχαρακτηρισμό χώρους δεν υφίστανται λιμενικά έργα, ούτε προβλέπεται στο ορατό μέλλον να εκτελεστούν τέτοια».
Η απόφαση αυτή πάντως υπήρξε μία από τις πρώτες πρακτικές νίκες της Μονής, αφού  -πέρα από τις γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου- καταγράφεται σε πράξεις της διοίκησης η ιδιοκτησία επί της νησίδος της λίμνης Βιστωνίδας.

Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι για να ολοκληρωθεί διοικητικά η διαδικασία αμφισβήτησης της κυριότητας της λίμνης και των εκτάσεων γύρω από αυτήν απαιτήθηκαν δύο πρωτόκολλα παράδοσης -παραλαβής μεταξύ δημοσίου και Μονής.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις είχε στηλιτεύσει τις  αποφάσεις των υπουργών κ. Δρυ και Φωτιάδη, σε ανακοίνωσή του δεν αρνείται την απόφαση του 2001. Ωστόσο σε επικοινωνία του με τον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι η ανάδειξη του θέματος σχετίζεται «άμεσα με εκβιασμό που μου τέθηκε προ ημερών στο γραφείο μου στη Ξάνθη, μεταξύ κατάθεσης και ψήφισης Καλλικράτη, προκειμένου να υπαναχωρήσω της άποψής μου για την πρωτεύουσα του Δήμου Αβδήρων».
Ο κ. Ξυνίδης δεν κατονόμασε τους εκβιαστές του, ωστόσο δημιουργείται σοβαρό θέμα για το πώς ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος πέφτει …θύμα εκβιασμού για την πρωτεύουσα ενός «Καλλικράτειου Δήμου».
Πάντως σε ότι αφορά την ουσία της υπόθεσης  ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι η απόφαση του 2001 λήφθηκε μετά από απαίτηση του ελληνικού δημοσίου και αφού, με απόφαση του κ. Δρυ, είχε αναγνωριστεί η ιδιοκτησία της Μονής, ενώ σε ότι αφορά την λιμενική αρχή του Πόρτο Λάγος ανακάλεσε την απόφαση πολύ πριν το κάνει το ελληνικό δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου