Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Διαφωνίες και αντεγκλήσεις για τις αποκρατικοποιήσεις


Διαφωνίες και αντεγκλήσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι αποκρατικοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποια στιγμή ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε τον λόγο και ζήτησε ενότητα και καλή συνεργασία από όλους. Τι ακριβώς συνέβη; 


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εισηγήθηκε να αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα μια κεντρική υπηρεσία. Πρότεινε μάλιστα ο ρόλος αυτός να ανατεθεί στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ). Αυτό όμως δεν άρεσε στους υπόλοιπους υπουργούς, που ήθελαν κάθε υπουργείο να αναλάβει ξεχωριστά το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων που το αφορά. Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος επισημαίνοντας με νόημα ότι η ΚΕΔ είναι μια εταιρεία με κακή προϊστορία, λόγω του γεγονότος ότι είχε εμπλακεί στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου με τις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός στην εισηγητική του ομιλία έκανε λόγο για υπουργεία-φέουδα και επισήμανε ότι «οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία προώθησης αλλαγών που θα θεραπεύσουν χρόνιες παθήσεις και προβλήματα της χώρας». Οπως ανέφερε, ο κάθε υπουργός αναγκάζεται να ασχοληθεί με την καθημερινότητα του υπουργείου, κάτι που στρέφει συχνά το ενδιαφέρον του σε πολλά πρακτικά θέματα που δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Ετσι όμως, πρόσθεσε, χάνονται τα μεγάλα. «Εκ των πραγμάτων έτσι είναι δυστυχώς η λειτουργία του κράτους μας. Γίνεσαι ανώτερος δημόσιος υπάλληλος για να λύσεις προβλήματα, αντί να καθοδηγείς τις μεγάλες επιλογές. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να συνεχίζεται η λογική του υπουργείου-φέουδου.

Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επισήμανε χθες στους δημοσιογράφους ότι στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και το management της εταιρείας, η πώληση ποσοστού 23% της ΕΥΑΘ και του 10% της ΕΥΔΑΠ, καθώς επίσης και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των καζίνο. Παράλληλα υπουργικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρεται σε πώληση του 39% των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε εξάλλου το σχέδιο της κυβέρνησης για χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και για εισαγωγή περισσότερων λιμανιών της χώρας στο χρηματιστήριο. Με σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να δοθεί σε ιδιώτες και η Εγνατία Οδός. Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε αναφορά σε σχέδιο σύστασης νέας εταιρείας real estate με ακίνητα του Δημοσίου, η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Στη συνέντευξη Τύπου εκτός από τον κ. Παπακωνσταντίνου παρευρέθηκαν η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου