Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

«Καμπανάκι» Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα



Δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και η ετοιμότητα της Ελλάδας να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί. Αυτό επισημαίνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2010. 

Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ ενώ, αν δεν εφαρμοστούν νέα μέτρα, το έλλειμμα θα ανέβει ξανά, στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011. 

Για το 2011, το 2012 και το 2013, η Επιτροπή τονίζει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Πάντως, η Κομισιόν επισημαίνει τον κίνδυνο που εμπεριέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, γιατί, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Έτσι, αναφέρεται στην έκθεση, δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος σταθερότητας, αλλά και το κατά πόσο η Ελλάδα είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

Πάντως η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη της Ε.Ε. και σημειώνει ότι δεν υπάρχει «μια συνταγή» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου