Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Οι φόροι ζάλισαν το ούζο



Μεθούν το ούζο οι αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Οπως υποστηρίζουν οι ποτοποιοί, καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση της τάξης του 30% τον τελευταίο μήνα, όταν μέχρι τον Απρίλιο η πτώση διαμορφωνόταν στο 20%. 
Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης καθιστά αμφίβολη και την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για σημαντική αύξηση εσόδων από τη νέα αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η οποία ανήλθε σε 124% σε σχέση με πέρυσι. 

Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων & Οινοπνευματωδών Ποτών (ΣΕΑΟΠ) επισημαίνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ΕΦΚ από την αρχή του έτους και δευτερευόντως στη μειωμένη διασκέδαση εκτός σπιτιού, λόγω της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα προβλέπουν ότι στην ήδη επιβαρημένη κατάσταση θα προστεθεί από την 1η Ιουλίου η αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος θα ανέλθει στο 23%. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις και στα μεγέθη της κατανάλωσης που αναμένονται από τον τουρισμό. 

Οι ποτοποιοί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες, παρέθεσαν στοιχεία σε σχέση με το ύψος της φορολογίας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ορισμένες από τις οποίες θεωρούνται ανταγωνιστικοί τουριστικοί προορισμοί. Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη 5η θέση στην Ευρώπη, πλησιάζοντας τη Βρετανία και έχοντας ξεπεράσει χώρες όπως η Γερμανία (11η θέση) και η Πορτογαλία (18η θέση), ενώ άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί βρίσκονται στο τέλος της σχετικής λίστας (Ισπανία 23η θέση, Ιταλία 24η θέση και Κύπρος 25η θέση). 

Ερχονται λουκέτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΑΟΠ, οι φόροι (ΕΦΚ και ΦΠΑ) φθάνουν να αντιστοιχούν σε ορισμένα προϊόντα ακόμη και το 70%-80% της λιανικής τιμής πώλησης, δημιουργώντας επιπλέον επιβάρυνση στους παραγωγούς, καθώς ο ΕΦΚ αποδίδεται σε περίοδο περίπου 30 ημερών από τις επιχειρήσεις, ενώ εκείνες με τη σειρά τους πληρώνονται με επιταγές 180 ημερών και οι στρόφιγγες χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν κλείσει από πέρυσι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Λόγω αυτών των συνθηκών, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ Νίκος Καλογιάννης, τα προσεχή χρόνια δεν αποκλείεται να μπουν και λουκέτα, καθώς από τις συνολικά 280 ποτοποιίες που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας, ορισμένες δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο περιβάλλον που διαμορφώνεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου