Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Οι μεγάλες ποσότητες καφέ περιορίζουν το αίσθημα της τόνωσης


Η χρήση του καφέ για να τονωθεί κάποιος μπορεί ενδεχομένως να είναι ανώφελη αν καταναλώνει μεγάλες ποσότητες, εκτιμούν επιστήμονες.Ειδικοί δήλωσαν ότι ανακάλυψαν πως άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αναπτύσσουν ανοχή στην αναζωογονητική του επίδραση.

Ενώ η καφεΐνη μπορεί να τονώσει τους ανθρώπους και να αυξήσει την εγρήγορση, η επίδρασή της εμφανίζεται μόνο σε όσους δεν είναι συνηθισμένοι στον καφέ.

Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Γερμανία ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να απόσχουν από την κατανάλωση καφέ για 16 ώρες.

Οι μισοί από αυτούς κατανάλωναν μέτρια ως μεγάλη ποσότητα καφέ (ένα έως 6 φλιτζάνια) και οι υπόλοιποι μισοί κατανάλωναν μικρές ποσότητες ή καθόλου καφέ.

Στη συνέχεια οι ερευνητές έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες 100mg καφεΐνης και στους υπόλοιπους placebo.

Οι άνθρωποι που κατανάλωναν μέτριες ή υψηλές ποσότητες καφεΐνης και έλαβαν placebo ανέφεραν μείωση της εγρήγορσης και αύξηση του πονοκεφάλου. Κανένα από τα δυο παραπάνω δεν αναφέρθηκε από όσους κατανάλωσαν καφεΐνη. Ωστόσο, τα επίπεδα εγρήγορσης μετά την κατανάλωση καφέ δεν ήταν υψηλότερα από αυτά των ανθρώπων με χαμηλή η καθόλου κατανάλωση που έλαβαν placebo.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό υποδεικνύει ότι η καφεΐνη, μόνο επαναφέρει τους καταναλωτές στο φυσιολογικό επίπεδο, το σημείο εκκίνησης.

Ωστόσο αν κάποιος έχει συνηθίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες καφέ, ενδεχομένως μπορεί να αισθάνεται μεγαλύτερη υπνηλία αν τον διακόψει.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα στηρίζουν την ιδέα ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, συνεχίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού και καφέ για να αποφύγουν τα συμπτώματα στέρησης.

Ο Καθηγητής Peter Rogers, από το Πανεπιστήμιο Bristol, δήλωσε ότι αν και οι συχνοί καταναλωτές καφέ αισθάνονται εγρήγορση λόγω της καφεΐνης, ιδιαίτερα από το πρωινό τσάι και τον καφέ, ενδείξεις υποδεικνύουν ότι πρόκειται μόνο για την αντιστροφή των επιπτώσεων κούρασης στην οξεία στέρηση της καφεΐνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου