Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Η αδικία είναι γένους θηλυκού

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί  σε παλαιότερη συνάντησή τους. Το βλέμμα της μαρτυρά την ένταση που υπάρχει  στις σχέσεις Γερμανίας- Γαλλίας για τη λιτότητα, η οποία τους έφερε στο σημείο  να αναβάλουν προγραμματισμένη συνάντησή τους την προηγούμενη εβδομάδα
Το πακέτο λιτότητας 80 δισ. ευρώ που εξήγγειλε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εξελίσσεται σε μεγάλη δοκιμασία για τον κεντροδεξιόκυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου. 
Εκτός από την αντιπολίτευση, πυρά κριτικής δέχεται η κυβέρνηση και από κορυφαία στελέχη της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης που ζητούν βελτιώσεις και μεγαλύτερη επιβάρυνση των υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων για να εξισορροπηθούν οι δραστικές περικοπές στο κοινωνικό κράτος. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν διαμορφωθεί δύο μέτωπα. Από τη μια, οι κοινωνικές και εργατικές οργανώσεις του CDU που ζητούν μεγαλύτερη κοινωνική ισορροπία. Ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ (CDU) ζήτησε να αυξηθεί ο συντελεστής φορολόγησης για τα υψηλά εισοδήματα, «κάτι που δεν θα έπνιγε την ανάπτυξη», όπως σχολίασε δηκτικά. Ο πρωθυπουργός του Ζάαρλαντ Πέτερ Μίλερ ζητούσε από καιρό «οι γερές πλάτες να αναλάβουν και μεγαλύτερο βάρος», αλλά δεν συμβαίνει με τα μέτρα που εξήγγειλε η Α. Μέρκελ. Στον αντίποδα είναι η οικονομική πτέρυγα της Χριστιανικής Ενωσης, που πιέζει για μεγαλύτερες περικοπές των κρατικών δαπανών στον υπό διαμόρφωση προϋπολογισμό του 2011. 

Διάλογος... επιπέδου. «Κριτική από όλες τις πλευρές δείχνει ότι οι αποφάσεις είναι σωστές», αμύνεται η Α. Μέρκελ. Χθες σε συνέντευξη στη «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» ζητούσε από Φιλελεύθερους και Χριστιανοκοινωνιστές να πειθαρχήσουν και να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης. Στο μεταξύ ο «διάλογος» μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων διεξάγεται με χαρακτηρισμούς όπως «αγγουροομάδα» (για τους Φιλελεύθερους του Βεστερβέλε) και «παλιοσκρόφες» (για τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας). Οι Φιλελεύθεροι βλέπουν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους για δραστικές φοροαπαλλαγές να εξανεμίζονται και απειλούν ότι θα καταψηφίσουν τον Χριστιανοδημοκράτη κοινό υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας Κρίστιαν Βουλφ, αν ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για αυξήσεις φόρων. Η νευρικότητα στο FDΡ είναι μεγάλη και βάσιμη. Η τελευταία δημοσκόπηση αυτής της εβδομάδας δείχνει το κόμμα του Βεστερβέλε στο όριο του 5%, από 15% που είχε πάρει στις τελευταίες εκλογές πριν από οκτώ μήνες. 

Τους χωρίζει η λιτότητα. Τα γερμανικά μέτρα λιτότητας επιβαρύνουν και τις γαλλογερμανικές σχέσεις. Ο Σαρκοζί, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, «δεν ήταν αρκούντως προετοιμασμένος να συζητήσει με τη Μέρκελ για πακέτα περικοπών», στη συνάντηση που ακυρώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Φέρεται μάλιστα οργισμένος και επειδή η γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο δεν αποκωδικοποίησε εγκαίρως το πακέτο περικοπών της Μέρκελ. Ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε ύφεση. Η γερμανίδα καγκελάριος που ρωτήθηκε για την έμμεση κριτική δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να δώσει συμβουλές σε άλλες χώρες. Υπογράμμισε όμως τη συμφωνία για επάνοδο στα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2013. Αυτό απαιτεί από όλες τις χώρες μια «στρατηγική εξόδου» από τα αναπτυξιακά προγράμματα που αποφασίστηκαν λόγω της κρίσης, είπε η Α. Μέρκελ. 

«Δύο κόσμοι». Την ερχόμενη Δευτέρα, με μία εβδομάδα καθυστέρηση, θα γίνει η συνάντηση Μέρκελ- Σαρκοζί στο Βερολίνο. Οι εντυπώσεις όμως που προκλήθηκαν από την αναβολή της δεν διασκεδάστηκαν από την κοινή επιστολή, που έστειλαν την Τετάρτη στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο για την ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά των σπεκουλαδόρων. «Μία επιστολή, δύο κόσμοι» σχολίασε η «Suddeutsche Ζeitung», που ανέφερε πως όσο το Βερολίνο κάνει οικονομίες τόσο τίθεται υπό πίεση το Παρίσι. 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου