Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Απεβίωσε βαριά ασθενής μετά από 16ημερη απεργία πείνας



Η 60χρονη ασθενής σε τερματική κατάσταση, που προκάλεσε έντονο δημόσιο διάλογο για την ευθανασία στη Νέα Ζηλανδία, ξεκινώντας απεργία πείνας μέχρι θανάτου, εξέπνευσε τελικά χθες, 16 ημέρες αφότου σταμάτησε να τρέφεται.


Η Μάργκαρετ Πέιτζ, η οποία είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία πριν 20 χρόνια, απεβίωσε στο νοσοκομείο St John of God στο Ουέλινγκτον, όπου ζούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η κ. Πέιτζ επέμεινε αποφασιστικά να αρνείται την τροφή ως την τελευταία ημέρα της ζωής της. Τρεις ψυχίατροι που είχαν εξετάσει την ασθενή, έκριναν ότι ήταν ικανή να λαμβάνει αποφάσεις για τον εαυτό της.

Η πρόεδρος της επιτροπής ηθικής της ιατρικής ένωσης, Τρίσα Μπρίσκοου, δήλωσε ότι η δουλειά του γιατρού είναι να απαλύνει τον πόνο της ασθενούς, και όχι να αποτρέπει το θάνατο. «Αν ο/η ασθενής έχει σώας τα φρένα, έχει το δικαίωμα να επιλέγει τι θέλει όσον αφορά τη θεραπεία».

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν ο πρώην σύζυγός της Μπάρι Πέιτζ απήυθυνε δημόσια έκκληση να σιτιστεί αναγκαστικά η ασθενής, ώστε να μην οδηγηθεί στο θάνατο. Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 41 του εγχώριου ποινικού κώδικα, που αναφέρει ότι δικαιολογείται η χρήση λελογισμένης βίας για να αποτραπεί μια αυτοκτονία.

Όμως ο Τζον Ντόσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Όταγκο, ειδικός στη νομοθεσία που διέπει ζητήματα ψυχικής υγείας, αντέτεινε ότι το άρθρο αυτό αφορά έκτακτες καταστάσεις όπως την προσπάθεια κάποιου να αποτρέψει κάποιον άλλον άνθρωπο να πηδήσει από ένα κτίριο.

Η Λέσλι Μάρτιν, υπέρμαχος της ευθανασίας, η οποία είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης διότι δημοσίευσε ένα βιβλίο στο οποίο παραδεχόταν ότι βοήθησε την βαριά άρρωστη μητέρα της να πεθάνει, είπε στην εφημερίδα Dominion-Post ότι είναι "λυπηρό" που η Πέιτζ χρειάστηκε να λιμοκτονήσει.

«Με ικανοποιεί ο ισχυρός βαθμός στήριξης που είχε, αλλά με λυπεί το γεγονός ότι αυτό είναι το καλύτερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε ανθρώπους που βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση», δήλωσε η Μάρτιν, η οποία έχει ιδρύσει την οργάνωση Dignity New Zealand για την προώθηση της ιδέας της ευθανασίας για ασθενείς σε τερματική κατάσταση.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου