Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η γυναικεία τριχόπτωση πρέπει να οδηγεί στον γιατρό;



Η τριχόπτωση είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πανικό σε μια γυναίκα, ειδικά όταν βλέπει το μαξιλάρι της, τη βούρτσα και τον νιπτήρα της να γεμίζει τρίχες.
Αν το παρατηρείτε την άνοιξη ή το φθινόπωρο, δεν είναι ανησυχητικό. Το ίδιο φυσιολογικό είναι αν έχετε γεννήσει πριν από λίγες εβδομάδες ή έχετε περάσει υψηλό πυρετό, αλλά και μετά από μια χειρουργική επέμβαση με γενική αναισθησία. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες περιπτώσεις που δικαιολογούν την απόφαση μιας γυναίκας να διερευνήσει την τριχόπτωσή της με τη βοήθεια ειδικού. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Οταν το φαινόμενο είναι τοπικό: Τα μαλλιά πέφτουν από ένα συγκεκριμένο σημείο του κεφαλιού και σχηματίζεται ένα «ξέφωτο». Μπορεί να πρόκειται για μια δυσμορφία (δηλαδή, να μην υπάρχουν θύλακες τρίχας στο συγκεκριμένο σημείο) ή και για ασθένεια. Η αλωπεκία και οι μύκητες ευθύνονται για τη δημιουργία ζωνών που είναι κενές τριχοφυΐας. Αν το πρόβλημα οφείλεται σε μύκητες, τότε λύνεται με αντιμυκητιασική αγωγή. Η μικρή αλωπεκία μπορεί να υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Αν είναι όμως μεγαλύτερη, τότε πρέπει να ακολουθηθεί θεραπεία με λοσιόν με κορτιζόνη και έκθεση σε ακτινοβολία UVA (puva therapy).

Πολλή τριχόπτωση απ' όλο το κεφάλι:
 Οταν χάνετε πάνω από εξήντα τρίχες την ημέρα και όταν έχετε την αίσθηση πως ό,τι απομένει είναι πιο αδύναμο και δεν έχει όγκο, πρέπει να ζητήσετε βοήθεια ειδικού. Αυτή η πτώση μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες ή σε πιθανή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς σας. Το ίδιο μπορεί να προκαλεί η έλλειψη σιδήρου ή βιταμινών. Υπάρχουν και κάποια φάρμακα που είναι υπεύθυνα, όπως αυτά κατά της χοληστερίνης, τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιθρομβωτικά. Ο γιατρός με εξετάσεις θα διαπιστώσει την αιτία και θα σας προτείνει την κατάλληλη και ασφαλή λύση.

Εντονη φαγούρα στο κεφάλι, σε σημείο που βγάζετε τα μαλλιά σας: Το δέρμα του κεφαλιού σας βγάζει μεγάλες φλούδες και σας τρώει σε σημείο να το ξύνετε μέχρι να ματώσει. Μαζί φεύγουν και αρκετές τρίχες. Οταν συμβαίνει αυτό, η πιθανότερη αιτία είναι η ψωρίαση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές και τη θεραπεία που θα σας δώσει ο γιατρός σας και να ηρεμήσετε όσο περισσότερο μπορείτε, καθώς το στρες θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.
espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου