Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Θα πούμε το αρνί .... αρνάκι φέτος



Μεγάλη έλλειψη αμνοεριφίων αναμένεται να εμφανιστεί φέτος στην ελληνική αγορά εξαιτίας του ότι το φετινό Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό και οι ποσότητες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία – χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε. - έχουν ήδη προωθηθεί προς τις βόρειες αγορές και οι έλληνες έμποροι δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν το προϊόν που υπολόγιζαν.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας, κ. Στέργιος Κύρτσιος ο οποίος συμμετείχε στην συνάντηση της αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων με την Υπουργό κ. Μπατζελή μίλησε χθες το πρωί στην εκπομπή του Ράδιο Τύπος Fm 99,7 «Επί Τύπου και Τόπου» για το πρόβλημα που θα ανεβάσει φέτος το Πάσχα τις τιμές στην ελληνική αγορά.

Η ελληνική παραγωγή, πρόσθεσε δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, διότι τα αμνοερίφια δεν έχουν προλάβει να μεγαλώσουν, και όπως αντιλαμβάνεται κανείς ο καταναλωτής θα αναγκαστεί να μειώσει την ποσότητα, ή να πληρώσει ακριβότερα τον πασχαλινό οβελία. Ο κ. Κύρτσιος έκανε λόγο επίσης για αθρόα εισαγωγή αμνοεριφίων, το τελευταίο διάστημα, στα νησιά του Αιγαίου, γεγονός που σημαίνει ότι γίνονται εισαγωγές από την Τουρκία, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τον τρόπο της συναλλαγής. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές για την αποφυγή των παράνομων ελληνοποιήσεων, αλλά και αυστηρούς ελέγχους στις τιμές για την αποφυγή αισχροκέρδειας.

Στη συνάντηση με την Υπουργό, το βράδυ της Τετάρτης, οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν συνεργασία του Υπουργείου με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι καλύτεροι δυνατοί έλεγχοι, ακόμη και στους ίδιους τους παραγωγούς κάποιοι από τους οποίους ίσως παρανομούν.
Να σημειώσουμε επίσης ότι κατά την κάθοδό τους στην Αθήνα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας επισκέφθηκε τον ΟΣΔΕ και τα μέλη ενημερώθηκαν για την καινούργια δήλωση του Ολοκληρωμένου Συστήματος, η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Μαΐου και η οποία θα περιλαμβάνει την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και του ποιοτικού παρακρατήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου