Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Εγκρίθηκε χθές απο το Δ.Σ. του ΕΣΔΑ η σύμβαση για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων Ημαθίας


Εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) Ν. Ημαθίας το σχέδιο σύμβασης με την εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. για τη χρηματοδότηση, μελέτη, κατασκευή και παραχώρηση για 25 χρόνια της χρήσης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στα όρια του Δήμου Μακεδονίδος πάνω από τον Αλιάκμονα. Από τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι απουσίαζαν η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νάουσας κ.κ. Χρήστος Παππάς και Γιάννης Γκαρνέτας.

Οι Δήμαρχοι των δύο μεγάλων Δήμων ζήτησαν με φαξ από το προεδρείο του Δ.Σ. την αναβολή της διαδικασίας προκειμένου να συζητήσουν προηγουμένως το θέμα στα Δημοτικά τους Συμβούλια. (Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο χθεσινό Δ.Σ. Βέροιας). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Τάσος Καραμπατζός στο αίτημα για αναβολή αναφέρει ότι πρέπει να προηγηθούν εγγράφως οι δεσμεύσεις οι οποίες δόθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση των Δημάρχων με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας κ. Ανδρεόπουλο και αφορούν τη χρηματοδότηση του έργου με 15 εκ ευρώ από το ΕΠΕΡΑΑ με απορρόφηση φέτος και πιθανώς άλλα10 εκ. από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας, αλλά και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας.

Υπέρ της αναβολής τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Βέροιας κ. Αντώνης Τσιάρας ο οποίος πρότεινε να συζητηθεί το θέμα μετά από μία εβδομάδα.
Ο πρόεδρος κ. Νίκος Παπαποστόλου πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος αναβολής επισημαίνοντας ότι αν οι επιφυλάξεις των δύο Δήμων αφορούν το κόστος της διαχείρισης, αυτό μπορεί να ρυθμιστεί από τον ίδιο τον ΕΣΔΑ, ειδικά, μετά την απόφαση για χρηματοδότηση από το Υπουργείο. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του και για την επιπλέον χρηματοδότηση του έργου και από το ΠΕΠ αφού, όπως είπε, ο Νομός Ημαθίας δεν έχει πάρει μέχρι σήμερα χρήματα από το Γ΄ΚΠΣ, αλλά ούτε και από το Περιφερειακό Πρόγραμμα. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Δήμαρχος Νάουσας δεν αναφέρει συγκεκριμένη πότε προτίθεται να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση.


Ο κ. Δάλλας υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα η αναβολή, αφού ο ρόλος μιας απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σ΄αυτή τη φάση θα είναι μόνο γνωμοδοτικός και το μόνο που θα προσφέρει στην όλη διαδικασία είναι καθυστέρηση.
Το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συζήτηση, αφού υπέρ της αναβολής τάχθηκαν μόνο ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Χ. Γκιόνογλου ο κ. Μιχαλακάκης και ο κ. Τσιάρας.


Ομόφωνα η έγκριση της σύμβασης
Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από τους παρόντες, αφού ο κ. Τσιάρας είχε αποχωρήσει νωρίτερα και μετά την ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου κ. Λάζαρο Μαντρατζή για λεπτομέρειες της σύμβασης η οποία εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απεστάλη στον ΕΣΔΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά την έγκριση ο πρόεδρος του Συνδέσμου εξουσιοδοτείται να υπογράψει τη σύμβαση και η εταιρία έχει τη δυνατότητα ν΄αρχίσει τις εργασίες, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις τελευταίες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκκρεμούν 2-3 εταιριών και της Οικολογικής Ομάδας). Πριν την έναρξη της συζήτησης ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας δήλωσε ότι αίρει τις μέχρι χθες επιφυλάξεις του για την υπογραφή της σύμβασης μετά την δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου για τη χρηματοδότηση της Μονάδας, αλλά και μετά την επικοινωνία της υπεύθυνης της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ με τον ΕΣΔΑ, για την χρηματοδότηση του έργου και από το ΠΕΠ.

«Σήμερα δικαιωνόμαστε με τον καλύτερο τρόπο μετά από επτά χρόνια» είπε ο π. πρόεδρος του ΕΣΔΑ κ. Γιάννης Δάλλας, Δήμαρχος Μακεδονίδος. Ελπίζω και εύχομαι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Βέροιας και Νάουσας να είναι στην πορεία συμπαράταξης με τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια και με όλο το Νομό» Για την χρηματοδότηση είπε: «Απομυθοποιείται η άποψη ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το έργο. Η Ημαθία σήμερα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει την υπόθεση των απορριμμάτων. Έχει εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια, μειώνει το τέλος κατά 40 ευρώ τουλάχιστον και το σπουδαιότερο, έγινε δήλωση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι ο τρόπος (χρηματοδότηση – μελέτη – κατασκευή – μακρά παραχώρηση) υιοθετείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως πρότυπο εφαρμογής σ΄όλη την Ελλάδα.

«Αυτή η μέρα έπρεπε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα διότι φτάνουμε στο τέλος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια με τη σύμφωνη γνώμη όλων μας. Αυτός ο αγώνας τώρα έφερε αποτελέσματα» είπε ο κ. Στεργιόπουλος
Ο κ. Τσιάρας επανέλαβε την άποψή του ότι θα έπρεπε να έχει ωριμάσει μια εναλλακτική θέση για την περίπτωση που εμφανιστεί πρόβλημα, ενώ αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, για να διευκρινιστούν και οι λεπτομέρειες Ελεγκτικού Συνεδρίου στο σχέδιο Σύμβασης.
«Αποτελεί και τιμή και χαρά το ότι φτάσαμε στο σημείο να υπογράψουμε σήμερα τη συγκεκριμένη σύμβαση» είπε ο κ. Καρέλης «Πρόκειται για μια σύμβαση που οδηγεί στην κατασκευή ενός έργου που θα είναι πρότυπο διαχείρισης απορριμμάτων, παράδειγμα προς μίμηση για άλλους νομούς και θα δίνει λύση στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του νομού μας μετά την ανεργία».
Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για να επιτευχθεί η υπογραφεί η σύμβαση έδωσε ο Δήμαρχος Ανθεμίων κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος.

«Το μέλλον του τόπου θα είναι παράδειγμα και για άλλους νομούς» είπε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Χαράλαμπος Γκιόνογλου.
Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου