Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Γαλλογερμανική συμφωνία Βοήθεια στην Ελλάδα με δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης και συμμετοχή του ΔΝΤ

Σε συμφωνία για το μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, με συμμετοχή της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατέληξαν η Γερμανία και η Γαλλία κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Το κείμενο της συμφωνίας τίθεται επί τάπητος σε σύσκεψη των 16 ηγετών της Ευρωζώνης και «ικανοποιεί πλήρως» την Αθήνα, η οποία κάνει λόγο για «μήνυμα σταθερότητας».
«Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, το απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Πεταλωτής μίλησε για ένα «πολύ καλό σχέδιο» το οποίο θα έχει «θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία». Ερωτηθείς, δε, αν οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν με αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε θετικά.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου ύψους 20-22 δισ. ευρώ -σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες-προέρχονται από συντονισμένα διμερή δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης και δευτερευόντως από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δηλώνει διατεθειμένο να δώσει 27 δισ. δολάρια (λίγο πάνω από 20 δισ. ευρώ), το ποσό θα μπορούσε να εκταμιευθεί σε περίοδο 18 μηνών και με επιτόκιο κοντά στο 2,5%.
Πληροφορίες από πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters κάνουν λόγο για συμμετοχή της Ευρωζώνης κατά τα δύο τρίτα και του ΔΝΤ κατά το ένα τρίτο. Αυτή η συμφωνία δεν θα αναφέρεται στο επίσημο κείμενο που θα εκδοθεί αργότερα.
Η συμβολή των χωρών του ευρώ θα είναι ανάλογη της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανία θα πρέπει να καταβάλει το 25% και η Γαλλία το 20% της βοήθειας.
Το επιτόκιο θα είναι «επιτόκιο αγοράς» και η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα προβλέπεται -υπό αυστηρές προϋποθέσεις- με ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, και μόνον ως «έσχατη λύση», εάν δηλαδή η Ελλάδα αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές και δεν τα μπορέσει να τα αντλήσει.
Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η συμφωνία περιγράφει «με ακρίβεια σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνουν τα μέλη της ζώνης του ευρώ» και ο μηχανισμός «πάει πολύ πέρα από την Ελλάδα», είναι δηλαδή γενικότερης χρήσης.
Αλλος αξιωματούχος, που επικαλούνται οι Financial Times, ανέφερε ότι τα κύρια σημεία δυσκολίας στις διαπραγματεύσεις είναι πλέον «το πόσο πρέπει να ματώσει η Ελλάδα προκειμένου να ενεργοποιηθούν αυτά τα διμερή δάνεια», καθώς και «πόσο μακριά θα πάμε για τις ποινές στο μέλλον».
Το κείμενο της συμφωνίας, έκτασης 1,5 σελίδας (αναμένεται να δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα) δόθηκε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ώστε να κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές με τους ηγέτες της Ευρωζώνης.
Ο κ. Ρομπάι συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο ηγετών των 16 χωρών-μελών του ευρώ, στις 8:30 το βράδυ.
Ενδεικτικό της σπουδαιότητας των εξελίξεων -οι οποίες ενδέχεται να δώσουν ένα τέλος σε μήνες αβεβαιότητας- είναι ότι πρόκειται μόλις για τη δεύτερη φορά που θα συγκληθεί σύνοδος ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ.
Την προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι 16 ηγέτες της Ευρωζώνης, στις 12 Οκτωβρίου 2008, κλήθηκαν να εκπονήσουν ένα σχέδιο διάσωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, κατά την κορύφωση της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η συμφωνία επήλθε σε συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της συνάντησης, κλήθηκε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Το γεγονός αποτελεί σημαντική εξέλιξη καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με ζητούμενο μία συμβιβαστική λύση για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Το προσχέδιο της γαλλογερμανικής πρότασης
Σύμφωνα με το προσχέδιο της γαλλογερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio» (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή της από την αγορά θα είναι ανεπαρκής.

Η Ελλάδα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισ. ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο, στο κείμενο δεν αναφέρονται τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια», που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, προσέθεσαν διπλωμάτες.

Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλογερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις «στο είδος της συμπεριφοράς» που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο επίκεντρο το ΔΝΤ
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της, επιμένοντας στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του ΔΝΤ και μιας διμερούς βοήθειας. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», είπε η κα Μέρκελ.
Μία εναλλακτική λύση, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, πρότεινε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ώστε να μπορεί ο Κομισιόν να χρησιμοποιεί έναν υπάρχον Ταμείο, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ, που προς το παρόν απευθύνεται μόνο στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.
Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται «από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διμερή δάνεια» των εταίρων της Αθήνας.
Τη διαφωνία του για την εμπλοκή του ΔΝΤ εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισπανική προεδρία της ΕΕ απηύθυναν νωρίτερα έκκληση να αποφευχθεί ένα ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να μην επιτευχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες μία συμφωνία για ευρω-βοήθεια στην Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου