Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Σχεδιασμοί γίνονται, ... αλλα δεν υπάρχουν οικόπεδα.



Αυξημένες είναι οι ανάγκες στη σχολική στέγη στην Ημαθία, λόγω της σημαντικής οικιστικής ανάπτυξης στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της Ημαθίας, Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια. Ανάγκες που χρίζουν άμεσης επίλυσης, καθώς ακόμα και σήμερα υπάρχουν σχολεία με διπλοβάρδιες ή που στεγάζονται σε μη ενδεδειγμένες κατασκευές.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Ισαάκ Χαλκίδη, η Βέροια αντιμετωπίζει το σοβαρότερο πρόβλημα με τη σχολική στέγη σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Χαλκίδης, το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο από την έλλειψη διαθέσιμων οικοπέδων.


Οι σχεδιασμοί για τη Σχολική Στέγη στην Ημαθία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Ισαάκ Χαλκίδης, έξι σχολεία έχουν προταθεί για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, ενώ ένα Δημοτικό Σχολείο, στη Βεργίνα, σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται η κατασκευή του.

Στη Βέροια, επρόκειτο να ξεκινήσει η κατασκευή του 11ου Δημοτικού Σχολείου, στην περιοχή Κτηνιατρείου, μέσω Σύμβασης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ), ωστόσο το «πάγωμα» όλων των συμβάσεων των ΣΔΙΤ, ανέβαλε την έναρξη των εργασιών κατασκευής.
Επίσης, στην περιοχή της οδού Πιερίων (στη μέση της οδού, λίγο πριν το «φόρο») έχει παραδοθεί από το Δήμο Βέροιας οικόπεδο, ώστε να κατασκευαστεί το 17ο Δημοτικό και 18ο Νηπιαγωγείο Βέροιας. Η παραχώρηση αυτή έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να παρθεί η έγκριση και να αξιολογηθεί η καταλληλότητα για στέγαση σχολικής μονάδας.

Στη Νάουσα, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας, στη θέση «Κερασιά» περιμένει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, καθώς όλες οι μελέτες είναι έτοιμες και έχει κατατεθεί η σχετική πρόταση.
Στην Αλεξάνδρεια, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη για σχολική στέγη, θα κατατεθεί πρόταση για το 8ο Δημοτικό Σχολείο.

Τέλος, σε ώριμη φάση και αναμένεται να γίνει άμεσα η ένταξη της κατασκευής στο Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ολοκληρώνεται στη Βεργίνα η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου της.

Κινητοποίηση των Γονέων και Κηδεμόνων της Βέροιας για τη σχολική στέγη
Με κύριο αίτημα τα προβλήματα στη σχολική στέγη, αντιδρά και ξεσηκώνεται η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βέροιας, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Νομαρχία Ημαθίας, την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου, στις 12.30 το μεσημέρι.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες ζητούν, μεταξύ άλλων, να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων, με ανέγερση νέων μονάδων ή επιδιόρθωση των υφισταμένων, καθώς και την άμεση λύση στο στεγαστικό πρόβλημα των νηπιαγωγείων.
Επίσης, στα αιτήματα περιλαμβάνεται η απομάκρυνση του αμιάντου από κάθε σχολική μονάδα, καθώς και η μη εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κοντά σε σχολικά συγκροτήματα.


144 εκατ. ευρώ για Σχολική Στέγη σε ορίζοντα τριετίας από τα ΠΕΠ
Εν τω μεταξύ, «φως» στο ζήτημα της σχολικής στέγης φαίνεται πως προβάλει στον ορίζοντα, έπειτα και από την πρόσφατη συνάντηση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου με την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, στη Θεσσαλονίκη. Όπως προέκυψε από τη συνάντηση των δύο κυριών, έργα εκπαίδευσης ύψους 18 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη στο ΠΕΠ, ενώ σχεδιάζεται να διατεθούν 144 εκατομμύρια ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία για τις ανάγκες της σχολικής στέγης και των τριών βαθμίδων εκπαίδευσης, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί ως εξής: 86 εκατ. ευρώ, για τη σχολική στέγη πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία, 14,4 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 36 εκατ. ευρώ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, σίγουρα, όχι θετικές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε στους εκτός της Θεσσαλονίκης νομούς η επισήμανση της Υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «πρώτη προτεραιότητα στο πρόγραμμα σχολικής στέγης της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζει συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας τα μεγαλύτερα και χρόνια στεγαστικά προβλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου