Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Μυστηριώδης «κατεψυγμένος» πρόγονος μας στη Σιβηρία!



Εκπληκτικές ανακαλύψεις στον τομέα της παλαιοντολογίας που έχει σχέση με τον παλαιολιθικό άνθρωπο. Το ανθρώπινο «οικογενειακό δέντρο» μπορεί να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DNA από ένα απολιθωμένο οστό δακτύλου που βρέθηκε στην παγωμένη Σιβηρία αποδεικνύει ότι ανήκε σε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα αρχαίο ανθρωποειδές πιθανόν σε ένα νέο είδος ανθρώπου.


Η «γυναίκα-Χ» όπως ονομάστηκε το πλάσμα που ζούσε πριν από 30.000-50.000 χρόνια είχε έναν κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια αλλά διαφέρει από αυτά τα δυο είδη.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του επιφανούς Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας υπό τον κορυφαίο παλαιοντολόγο και γενετιστή Σβάντε Πάαμπο, με τη συνεργασία αμερικανών, ρώσων και αυστριακών ερευνητών.

Αν και το φύλο του πλάσματος δεν είναι γνωστό, ονομάστηκε «γυναίκα-Χ», επειδή τα μιτοχόνδρια (από όπου αναλύθηκε το DNA) κληρονομούνται μέσω της μητέρας. Σύμφωνα με τον Πάαμπο, τα μιτοχόνδρια της «γυναίκας-Χ» διαφέρουν από αυτά του ανθρώπου κατά περίπου 400 «γράμματα» DNA, ενώ οι Νεάντερταλ έχουν τις μισές μόνο διαφορές με τον άνθρωπο.

Είναι, προς το παρόν, αδύνατο για τους ερευνητές να έχουν την παραμικρή εικόνα για το πώς έμοιαζε η «γυναίκα-Χ», απλώς και μόνο με ένα μικρό οστό άκρου, για το λόγο αυτό ο Πάαμπο και οι συνεργάτες του επιφυλάσσονται ακόμα να την χαρακτηρίσουν οριστικά νέο είδος, συγγενικό με τον άνθρωπο.

Όσο περνάει ο καιρός όλο και νέες ανακαλύψεις γίνονται και ευελπιστούμε και σε ακόμα περισσότερα αύριο .
sportime

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου