Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Αναζητείται "πάση θυσία" λύση πριν το συμβούλιο κορυφής

Πάση θυσία λύση του ελληνικού πρόβληματος πριν από το συμβούλιο κορυφής στις 25 Μαρτίου αγωνίζονται να βρουν οι κοινοτικές κυβερνήσεις.Ήδη παρασκηνιακά έχουν αρχίσει μεταξύ τους εντατικές διαβουλεύσεις με πρωταγωνιστές την Κομισιόν, την Γαλλία, τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέυ.


Επιδίωξη όλων -και με την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνεί- είναι η διαμόρφωση μιάς κοινής θέσης των 27 με κέντρο την υιοθέτηση του μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ο οποίος υπάρχει μεν αλλά πρέπει να εξειδικευθεί ακόμη πολύ περισσότερο μαζί με την υιοθέτηση από το συμβούλιο κορυφής αυτού του μηχανισμού πρέπει να υπάρξει και μια κοινή δήλωση των 27 οι οποίοι με πολύ κατηγορηματικό τρόπο θα καταγγέλουν τη διεθνή κερδοσκοπία εις βάρος της Ελλάδας και θα δηλώνουν την ετοιμότητα τους, αν αυτή συνεχισθεί, να αντιδράσουν όλοι από κοινού, υιοθετώντας μαζικά αντίποινα.

Η υποστήριξη αυτών των θέσεων θα βασιστεί στην εξειδίκευση του κειμένου της απόφασης του άτυπου συμβουλίου κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου για την σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Φόβος όλων είναι μήπως η «πτώση» της ελληνικής οικονομίας παρασύρει ως ντόμινο και άλλες κοινοτικές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Παρά δε τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της Γερμανίας που δεν θέλει ν' ακούσει για μια τέτοια λύση, η πίεση που θα ασκηθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι προσωπικά επί της κας Μέρκελ που θα κατηγορηθεί ότι με την πολιτική της, απειλεί άμεσα τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ. Δεν πρέπει να αποκλείεται, σημείωναν στο newstime.gr κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ακόμη και μια ανοικτή σύγκρουση γι' αυτό το ζήτημα μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας στις αμέσως προσεχείς ημέρες. Και τούτο διότι τόσο το Παρίσι όσο και η Κομισιόν αλλά και πολλές κοινοτικές χώρες της ευρωζώνης καταλογίζουν μεγάλο μέρος των ευθύνων για την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας προσωπικά στην πανίσχυρη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ως προς τη λύση του Δεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αυτή απορρίπτεται όχι μόνο από τις περισσότερες κοινοτικές χώρες αλλά κυρίως, και από την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο σημερινό-συμβουλευτικό/τεχνικό- ρόλο του και τίποτε περισσότερο. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες αφού σ' αυτό το διάστημα θα διαπιστωθεί αν και κατά πόσο η Γερμανία θα κατανοήσει ότι «παίζοντας» με την Ελλάδα, στην πραγματικότητα θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Για το λόγο αυτό επιδιώκεται αυτή η περίφημη λύση για την διάσωση της Ελλάδας πριν από το συμβούλιο κορυφής. Και τούτο διότι αν δεν υπάρξει τις επόμενες ημέρες αποτέλεσμα, διαγράφεται άμεσα η απειλή τελικά το Συμβούλιο να τιναχτεί στον αέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου